Iako se najčešće poslužuje sa maslinovim uljem i svježim bosiljkom, jedna poznata kuharica otkrila je neočekivani sastojak koji, kako tvrdi, potpuno transformiše okus paradajza.
Kuharica Sohla El-Waylly podijelila je na TikToku recept za svoju omiljenu ljetnu salatu, a pažnju je privukla njenim "tajnim sastojkom" – začinskom mješavinom poznatom kao paradajz bujon s aromom piletine.
Riječ je o granuliranom začinu koji se tradicionalno koristi u meksičkoj kuhinji kao osnova za supe i rižota, a sadrži kombinaciju dehidriranog paradajza, piletine, luka, peršuna i začina.
Dodavanjem ovog začina svježim polovinama paradajza, Sohla tvrdi da se dobije izraženiji, puniji "paradajzasti" okus. Osvježenje koje daje ovaj bujon, dijelom zahvaljujući prisustvu MSG-a (mononatrijevog glutamata), dodatno pojačava prirodni ukus paradajza i čini ga savršenim dodatkom ljetnim jelima.
Za pripremu salate, preporučuje se da se paradajz lagano pospe ovim začinom, te ostavi nekoliko minuta da otpusti sokove i upije arome. Nakon toga se mogu dodati ostali sastojci po želji – krastavci, luk, paprika ili začinsko bilje, čineći obrok laganim i osvježavajućim.
Za one koji nisu skloni bujonu, alternativa može biti paradajz u prahu ili začinske mješavine koje uključuju dimljenu papriku, peršun i paradajz.
Bez obzira na izbor, ključ je u tome da se koriste sastojci koji prirodno pojačavaju okus povrća, čineći jednostavna jela posebnim.
(Vijesti.ba)