13.07.2025 / 12:00 Zanimljivosti -

Grčka kuhinja: Savršeni ljetni obroci za tri dana, pripremljeni za jedno veče

Grčka kuhinja: Savršeni ljetni obroci za tri dana, pripremljeni za jedno veče
Foto: Ilustracija
Grčka kuhinja idealna je za tople ljetne dane — lagana je, puna svježeg povrća, maslinovog ulja, začina i okusa Mediterana.

Posebno je pogodna za pripremu unaprijed, jer se mnoga jela mogu napraviti ranije, čuvati u frižideru i jesti hladna ili brzo podgrijati. Za one koji ne žele kuhati svaki dan, jedno veče kuhanja dovoljno je za tri dana ukusnih obroka za dvije osobe.

U nastavku slijedi plan ishrane s receptima za doručak, ručak i večeru, spisak za kupovinu i savjeti za čuvanje hrane.

Grčka kuhinja – jelovnik
Spisak za kupovinu (za 3 dana / 2 osobe):

Povrće i voće:

3 krastavca

5 paradajza

2 crvene paprike

2 tikvice

1 patlidžan

1 glavica crvenog luka

1 veza peršuna

1 limun

1 čehno bijelog luka

Proteini i mliječni proizvodi:

400 g pilećih fileta

4 jaja

200 g fete

150 g grčkog jogurta

100 g tvrdog sira (npr. kačkavalj)

Ostalo:

150 g kuskusa (ili bulgura)

200 g riže

Maslinovo ulje

So, biber, origano, suhi bosiljak

Masline

2 lepinje (ili pita hljeb)

1 konzerva leblebija (ili 200 g kuhanih)

DAN 1

Doručak: Grčki jogurt s medom i orasima
150 g grčkog jogurta, kašičica meda, šaka oraha i par kolutića banane ili breskve.

Ručak: Piletina s rižom i grčka salata
Pileći file začiniti solju, biberom, limunovim sokom i origanom, pa ispeći. Rižu skuhati, dodati malo maslinovog ulja i peršuna.
Salata: paradajz, krastavac, luk, masline i feta, preliveno maslinovim uljem.

Večera: Hladna salata od kuskusa s povrćem i fetom
Skuhati kuskus, dodati pečenu ili svježu papriku i tikvicu, kockice fete, limunov sok i peršun.

DAN 2

Doručak: Omlet sa fetom i tikvicom
Na malo maslinovog ulja prepržiti tikvicu, dodati umućena jaja i kockice fete.

Ručak: Povrtna musaka (bez mesa)
Ispeći šnite tikvica i patlidžana. Redati u vatrostalnu posudu s paradajz sosom i naribanim sirom. Peći 30 min na 180°C.

Večera: Salata od leblebija s paradajzom i peršunom
Pomiješati leblebije, sjeckani paradajz, crveni luk, peršun i limunov sok, dodati maslinovo ulje i začine.

DAN 3

Doručak: Pita hljeb s namazom od jogurta i maslina
Grčki jogurt, sjeckane masline, malo bijelog luka i origana – brz i ukusan namaz.

Ručak: Grilovana piletina i ratatouille od povrća
Piletina s roštilj tave uz povrće (luk, tikvica, paprika, paradajz) dinstano u maslinovom ulju.

Večera: Pečene paprike punjene sirom i jajima
Ispeći i oguliti paprike, napuniti smjesom od jaja, sira i jogurta te zapeći 15 minuta.

Savjeti za organizaciju i čuvanje hrane:
Prvog dana pripremite piletinu, skuhajte rižu i kuskus, nasjeckajte povrće i odložite u posude.

Salate od kuskusa, leblebija i pečeno povrće mogu se čuvati 2–3 dana u frižideru.

Musaku napravite unaprijed i podgrijte po potrebi.

Jela sa svježim paradajzom i krastavcem pripremajte netom prije serviranja da ne puste vodu.

Uživajte u laganim i ukusnim mediteranskim obrocima bez stresa i s minimalnim kuhanjem!

Izdvajamo