13.07.2025 / 13:19 Magazin - Lagana priprema

Ako volite lagane voćne kolače, ovaj od brusnica i limuna je pravo ljetno osvježenje

Ako volite lagane voćne kolače, ovaj od brusnica i limuna je pravo ljetno osvježenje
Foto: Ilustracija
Ovaj kolač idealan je za tople ljetne dane, a dodatni plus je što se ne peče, što ga čini savršenim desertom bez potrebe za uključivanjem rerne.

Kolač je slojevit, spaja bogat okus, svježe sastojke i kremastu teksturu koja se topi u ustima. Baza od badema i datula daje čvrst, ali mekan temelj, dok sloj od brusnica i malina donosi blagu kiselkastost koja savršeno balansira limunsku kremu na vrhu.

Iako izgleda složeno, vrlo se jednostavno priprema ako se slijedi redoslijed. Recept potpisuje Amika Tomčić s bloga Rawlada – sirove slastice, a mi vam ga prenosimo kao savršenu ideju za ljetni desert.

BRUCE(nica) LEE(moon) – Sirovi voćni kolač od brusnica i limuna

Sastojci:

Za marcipan:

300 g oguljenih badema (mogu i neoguljeni)

135 g datula

1 kašičica ekstrakta vanilije

Prstohvat soli

Za sloj od brusnica:

200 g suhih brusnica bez šećera (ili zaslađenih jabučnim sokom)

100 g malina

2 kašike agavinog sirupa

1 kašika kokosovog ulja

Za kremu od limuna:

180 g indijskih oraščića

120 ml kokosovog mlijeka

60 ml kokosovog ulja

60 ml javorovog sirupa

30 ml limunovog soka

½ kašičice rendane korice limuna

1 kašičica ekstrakta vanilije

½ kašičice soli

Priprema:

Marcipan baza: Sve sastojke za marcipan usitnite u sjeckalici dok ne dobijete glatku smjesu.
Polovinu utisnite u posudu veličine 20x20 cm i stavite u zamrzivač. Drugu polovinu ostavite na sobnoj temperaturi.

Voćni sloj: Sve sastojke za sloj od brusnica izmiksajte u blenderu – ne potpuno, neka ostanu komadići voća.
Polovinu premažite preko zamrznutog marcipana i vratite u zamrzivač. Drugu polovinu ostavite vani.

Krema od limuna: U snažan blender prvo dodajte tečne sastojke, zatim suhe. Izblendajte u glatku kremu.
Prelijte polovinu kreme preko voćnog sloja i zamrznite.

Sastavljanje:

Između dva papira za pečenje razvaljajte preostali marcipan na veličinu kalupa i pažljivo stavite preko kreme.
Na to premažite ostatak sloja od brusnica, a zatim prelijte preostalom kremom od limuna.

Zamrzavanje:

Ostavite kolač u zamrzivaču nekoliko sati, najbolje preko noći. Kolač se brzo omekšava na sobnoj temperaturi, pa ga držite u zamrzivaču i izvadite neposredno prije posluživanja.

 
(Vijesti.ba) 

Izdvajamo