Sočni, grilovani kukuruz upotpunjen je svježim avokadom i paradajzom, a sve je začinjeno laganim vinaigrette preljevom od limete, maslinovog ulja i aromatičnih začina. Salatu dobro ohladite i poslužite kao savršen dodatak mesu ili povrću s roštilja.
Sastojci
2 svježa klipa kukuruza šećerca
1 kašičica soli
5 kašika maslinovog ulja
8 kašika soka od limete
½ kašičice mljevenog kima
1 avokado, narezan na kockice
220 g cherry paradajza, prepolovljenih
45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
30 g svježeg korijandera, nasjeckanog
¼ kašičice mljevenog crnog papra
Priprema
Očistite roštilj i zagrijte ga na umjerenoj temperaturi, oko 180 stepeni. Kukuruz premažite s dvije kašike maslinovog ulja i pospite pola kašičice soli.
Pecite ga zatvorenog poklopca na srednje jakoj vatri, okrećući povremeno, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i omekša, oko 10 do 15 minuta.
Nakon pečenja ostavite kukuruz da se malo ohladi, zatim nožem skinite zrna u veliku zdjelu.
U manjoj posudi umutite preostalo maslinovo ulje, sok od limete, mljeveni kim, so i biber.
U zdjelu s kukuruzom dodajte avokado, paradajz, luk i korijander, pa sve lagano prelijte pripremljenim preljevom. Nježno promiješajte da se svi sastojci sjedine.
(Vijesti.ba)