Biskvitni kolači s voćem savršen su izbor kad poželite nešto slatko, a nemate mnogo vremena.
Priprema je brza i jednostavna, a sastojci su osnovni i lako dostupni.
Mekano biskvitno tijesto u kombinaciji sa sočnim voćem daje ukusan i domaći desert koji uspjeva čak i onima bez puno iskustva u kuhinji.
Možete koristiti sveže sezonsko ili zamrznuto voće – u oba slučaja rezultat je odličan.
U ovom receptu sočnom biskvitu borovnice daju osvežavajuću notu. Kolač je ukusan i jednostavan za pripremu te je savršen kao desert ili poslastica uz kafu ili limunadu, piše Index.hr.
Žuti kolač sa borovnicama
Sastojci:
5 jaja
200 ml jogurta
1 prstohvat soli
250 g šećera
200 ml ulja
250 g glatkog brašna
400 g borovnica
1 prašak za pecivo
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelanca dok ne postanu čvrsta.
Umutite žumanca i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte sve ostale sastojke, osim borovnica.
Nježno umiješajte bjelanca u smjesu špatulom i sipajte je u podmazan i brašnom posut pleh.
Rasporedite borovnice preko smjese. Ako ne želite da potonu tokom pečenja, prvo ih uvaljajte u brašno.
Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom.
Ohladite, sjecite i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
(Vijesti.ba)