Evo kako to rade kuhari...
Postoje naizgled sitni detalji koji mogu značajno utjecati na ukus prilikom pripreme hrane. Važno je znati kada treba dodati so.
Profesionalci kažu da postoji samo jedan ispravan način koji bi svi trebali znati.
U prilog tome ide i eksperiment proveden na YouTube kanalu „America’s Test Kitchen“ koji je dao konačan odgovor kada se sol dodaje – na početku ili na kraju kuhanja?
Kuhar koji je proveo eksperiment kaže da su ga tokom školovanja uvijek učili da se so dodaje na početku pripreme jela, i to pravilo je strogo poštovao, nikada ga ne dovodeći u pitanje.
A onda se zapitao šta će se desiti ako uradi suprotno. Tako je i učinio, a rezultate je podijelio sa gledaocima.
Kada se so doda na početku kuhanja, dok su namirnice još hladne, ona postepeno prodire u namirnice i ukus je ravnomjerniji i intenzivniji. S druge strane, ako dodate so na kraju kuhanja, namirnica će samo dobiti sloj soli na površini, pa će zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bezukusna.
Nakon ovih saznanja, logično je da se zapitate, šta ako smo slučajno zaboravili posoliti?
Tada se so može dodati naknadno, ali opet ne na uobičajen način, odnosno da jednostavno pospete svu planiranu količinu po jelu.
Da ne biste presolili jelo, dodajte so postepeno, malo po malo. Imajte na umu da jelo možda neće biti savršeno začinjeno, ali će biti bolje nego jesti bezukusno ili preslano.
(Vijesti.ba)