Punjene jabuke, kuhane u slatkom sirupu, s mirisnim orasima i šlagom na vrhu, osvježavaju i donose lagani slatki užitak bez previše težine. Tradicionalno bogate i kalorične, ove jabuke možete prilagoditi svojim željama sa smanjenim unosom šećera i oraha.
Sastojci:
Šlag (za ukras)
Priprema agde:
Kad se jabuke ohlade, u vodu sa šećerom dodajte preostalih 250 g šećera i nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću sirupa.
Punjenje i serviranje:
Umutite bjelance, pomiješajte s orasima i malo šećera u prahu, te napunite ohlađene jabuke ovom smjesom.
Na tanjir stavite napunjene jabuke, prelijte ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.
Tufahije su idealan ljetni desert jer su lagane i osvježavajuće. Možete ih pripremiti unaprijed, a uživanje u hladnim, punjenim jabukama bit će pravo zadovoljstvo u vrućim ljetnim danima.
(Vijesti.ba)