27.07.2025 / 07:09 Zanimljivosti - Imamo recept

Desert koji hladi: Tufahije za vruće ljetne dane

Desert koji hladi: Tufahije za vruće ljetne dane
Foto: Instagram
Tufahije, popularna bosanska poslastica s perzijskim korijenima, donose savršeni spoj okusa i osvježenja, idealan za ljetne dane.

Punjene jabuke, kuhane u slatkom sirupu, s mirisnim orasima i šlagom na vrhu, osvježavaju i donose lagani slatki užitak bez previše težine. Tradicionalno bogate i kalorične, ove jabuke možete prilagoditi svojim željama sa smanjenim unosom šećera i oraha.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 500 g šećera
  • 6 dl vode
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 bjelance
  • 1 vanilin šećer

Šlag (za ukras)

  • U 6 dl vode, rastopite 250 g šećera i vanilin šećer, pa prokuhajte.
  • Ogulite jabuke, izdubite sredinu i kuhajte ih u pripremljenoj vodi dok ne omekšaju.



Priprema agde:

Kad se jabuke ohlade, u vodu sa šećerom dodajte preostalih 250 g šećera i nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću sirupa.

Punjenje i serviranje:

Umutite bjelance, pomiješajte s orasima i malo šećera u prahu, te napunite ohlađene jabuke ovom smjesom.

Na tanjir stavite napunjene jabuke, prelijte ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.

Tufahije su idealan ljetni desert jer su lagane i osvježavajuće. Možete ih pripremiti unaprijed, a uživanje u hladnim, punjenim jabukama bit će pravo zadovoljstvo u vrućim ljetnim danima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo