Budući da je sezona patlidžana u toku, prava šteta je ne iskorititi ga za pripremu bogatih i ukusnih specijaliteta.
Zbog toga danas dijelimo jedan preukusan recept sa ovim povrćem koji je kao stvoren za vikend uživanje sa porodicom i prijateljima!
U pitanju je patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzoma – u Turskoj poznat pod nazivom Kerniyarik.
Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadjev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.
Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebaće će vam oko sat vremena, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, slijedi u nastavku.
Punjeni patlidžan
Sastojci:
4 patlidžana
350 g mljevenog mesa
2 mala crnog luka
2 čena bijelog luka
3 mala paradajza
maslinovo ulje
1 kašika crvene paprike
so, biber
peršun
100 g rendanog sira
Priprema:
Prvo pripremite nadjev od mešanog mljevenog mesa. Pržite crni luk i meso na ulju oko 20 minuta. Začinite meso. Pržite dok tečnost ne ispari.
Dodajte isječen paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk, začine u mljeveno meso i sve krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari.
Na kraju dodajte peršun.
Operite i presjecite patlidžane po dužini na pola. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih da bi se oslobodili viška tečnosti i izgubila gorčina.
Isjeckajte dio patlidžana koji ste izdubili na kockice i posolite ga. Posle nekog vremena iscjedite tečnost iz njega. Ovaj nadjev ćete dodati u smjesu od mesa i paradajza koju ste prethodno pripremili.
Dodajte smjesu u izdubljene patlidžane– ako volite ljuto, slobodno dodajte čili pa je ravnomjerno rasporedite.
Pecite punjene patlidžane u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako volite sir, izrendajte ga preko patlidžana.
Kada budu gotovi, poslužite ih tople i uživajte.
Prijatno!
(Vijesti.ba)