02.08.2025 / 15:20 Zanimljivosti - Savršeno sočan

Punjeni patlidžan za koji će vam svi tražiti recept

Punjeni patlidžan za koji će vam svi tražiti recept
Ilustracija

Budući da je sezona patlidžana u toku, prava šteta je ne iskorititi ga za pripremu bogatih i ukusnih specijaliteta.

Zbog toga danas dijelimo jedan preukusan recept sa ovim povrćem koji je kao stvoren za vikend uživanje sa porodicom i prijateljima!

U pitanju je patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzoma – u Turskoj poznat pod nazivom Kerniyarik.

Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadjev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.

Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebaće će vam oko sat vremena, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, slijedi u nastavku.

Punjeni patlidžan

Sastojci:

4 patlidžana

350 g mljevenog mesa

2 mala crnog luka

2 čena bijelog luka

3 mala paradajza

maslinovo ulje

1 kašika crvene paprike

so, biber

peršun

100 g rendanog sira

 

Priprema:

Prvo pripremite nadjev od mešanog mljevenog mesa. Pržite crni luk i meso na ulju oko 20 minuta. Začinite meso. Pržite dok tečnost ne ispari.

Dodajte isječen paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk, začine u mljeveno meso i sve krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari.

Na kraju dodajte peršun.

Operite i presjecite patlidžane po dužini na pola. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih da bi se oslobodili viška tečnosti i izgubila gorčina.

Isjeckajte dio patlidžana koji ste izdubili na kockice i posolite ga. Posle nekog vremena iscjedite tečnost iz njega. Ovaj nadjev ćete dodati u smjesu od mesa i paradajza koju ste prethodno pripremili.

Dodajte smjesu u izdubljene patlidžane– ako volite ljuto, slobodno dodajte čili pa je ravnomjerno rasporedite.

Pecite punjene patlidžane u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako volite sir, izrendajte ga preko patlidžana.

Kada budu gotovi, poslužite ih tople i uživajte.

Prijatno!

 

 

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo