12.08.2025 / 18:31 Zanimljivosti - Korisni savjeti

Pečene paprike bez muke: Trik koji skida ljusku kao od šale

Pečene paprike bez muke: Trik koji skida ljusku kao od šale
Foto: Ilustracija
Zaboravite na gubljenje živaca! Pomoću ovog trika ljusku s pečenih paprika skinućete lako, brzo i bez muke.

Pečene paprike su srce mnogih domaćih jela – od ajvara do salata. Ali ako ste ikada proveli pola sata ljušteći ih, znate da to može biti prava mala noćna mora. Dobra vijest? Postoji trik koji štedi vrijeme, živce i nokte. 

Trik koji mijenja igru

Sve što vam je potrebno jeste obična plastična kesa. Kad izvadite paprike iz rerne ili ih skinete s roštilja, dok su još vruće, ubacite ih u kesu i zatvorite je. Para koja se stvori unutra omekša ljusku, pa se ona doslovno sama odvaja.

Nakon 10–15 minuta, samo ih izvadite i ljuska sklizne kao rukavica. 

Zašto ovaj trik radi?

Toplota i para u zatvorenom prostoru razbijaju vezu između ljuske i mesa paprike. To znači manje grebanja, manje gubitka mesa i više uživanja u ukusu. Plus, ruke ostaju čiste, a kuhinja uredna.

Bonus savjet – kako da paprike budu savršeno pečene

Ako želite da paprike budu ravnomjerno pečene, okrećite ih na svakih 5 minuta dok se peku. Kad koža počne da puca i dobije crne fleke, znate da su gotove. Nemojte ih prepeći – cilj je da budu mekane, ali ne gnjecave. 

Oljuštene paprike možete odmah koristiti za salatu s bijelim lukom, staviti u teglu sa sirćetom i uljem, ili ih ostaviti za ajvar. Ako ih ne koristite odmah, zamrznite ih – zadržaće ukus i teksturu. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo