14.08.2025 / 10:07 Zanimljivosti - Zimnica

Napravite domaći pasirani paradajz: Traje i do dvije godine

Napravite domaći pasirani paradajz: Traje i do dvije godine
Ilustracija/ Pixabay
Ako ste ikada željeli napraviti domaći pasirani paradajz bez ijednog grama konzervansa, a da pritom zadrži svježinu i do dvije godine, ovo je recept koji ste tražili

Ovaj recept je jednostavan, siguran i ne zahtijeva nikakve dodatke. Paradajz se kuha, pasira i sterilizira na način koji su koristile naše bake, uz nekoliko malih trikova koji mu produžavaju trajnost – i to potpuno bez konzervansa. Nema hemije, nema komplikacija – samo paradajz, malo truda i provjerena tehnika, piše Krstarica.rs.

Sastojci:

  • 10 kg zrelog paradajza

  • 1 ravna kašika soli (po želji)

  • Sterilizirane staklene flaše ili tegle

Priprema korak po korak:

  1. Paradajz dobro operite, uklonite peteljke i narežite na četvrtine.

  2. Kuhajte ga na laganoj vatri dok ne pusti sok i potpuno omekša (oko 30 minuta).

  3. Pasirajte paradajz kroz pasirku ili sito kako biste uklonili kožicu i sjemenke.

  4. Dobiveni pasirani paradajz vratite u šerpu i kuhajte još 1–2 sata, dok ne postigne željenu gustoću.

  5. Vruć pasirani paradajz sipajte u sterilizirane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako 5 minuta.

  6. Vratite tegle u uspravan položaj, pokrijte ih dekom i ostavite da se hlade 24 sata.

Koliko može trajati?

Ako su tegle dobro zatvorene i čuvane na tamnom i hladnom mjestu, ovako pripremljen pasirani paradajz može trajati i do dvije godine – bez konzervansa i kvarenja.

Savjeti iz naroda:

  • Za dodatnu aromu možete dodati malo bosiljka ili origana, ali u tom slučaju najbolje ga je potrošiti u roku od godinu dana.

  • Ne dodajte ulje – ono skraćuje trajnost.

  • Najbolje sorte za pasirani paradajz su volovsko srce i jabučar, jer imaju puno mesa i malo vode.

Ovo nije samo recept – to je povratak domaćem, zdravom i jednostavnom. Kad jednom probate, industrijski paradajz u tetrapaku više neće imati šanse u vašoj kuhinji.

Izdvajamo