Ovaj oblik gubitka kose poznat je kao androgena alopecija i smatra se najčešćim uzrokom ćelavosti.
Ipak, naučnici danas sve češće upozoravaju da nasljedni faktori nisu jedini koji određuju zdravlje kose.
Na njen izgled i trajnost snažno utiče i stil života, način ishrane, pa čak i ono što svakodnevno pijemo.
Šećer – skriveni neprijatelj kose
Zanimljivo istraživanje kineskog univerziteta Tsinghua, u kojem je učestvovalo skoro hiljadu muškaraca, pokazalo je direktnu vezu između zaslađenih napitaka i ubrzanog gubitka kose.
Rezultati su otkrili da muškarci koji redovno konzumiraju gazirane sokove, energetska pića i kafe pune šećera, imaju mnogo veću vjerovatnoću da rano počnu gubiti kosu. Razlog leži u tome što prekomjeran unos šećera izaziva upalne procese u tijelu, uključujući i vlasište, što dovodi do slabije, tanje i lomljivije kose.
Dobra vijest – rješenje je u našim rukama
Iako se genetska predispozicija ne može promijeniti, navike se mogu. Smanjenjem unosa zaslađenih napitaka moguće je usporiti proces ćelavljenja, pa čak i spriječiti prerani gubitak kose kod onih koji nose genetski rizik. Uz to, zdrava prehrana i kontrola stresa dodatno doprinose jačanju vlasi.
Drugim riječima – genetika određuje početne karte, ali način na koji živimo može značajno uticati na to koliko brzo ćemo ih odigrati.
(Vijesti.ba)