17.08.2025 / 23:24 Zanimljivosti - Nije loše

Jeste li probali ovu domaću bajaderu, odlična je za ljetne dane

Jeste li probali ovu domaću bajaderu, odlična je za ljetne dane
Foto: Shutterstock
Bajadera je jedan od onih kolača koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim – ukusan, bogat orašastim aromama i čokoladom, a ujedno jednostavan za pripremu. 

Posebno je praktičan za ljetne dane jer se ne peče, već se slojevi pripremaju i slažu bez korištenja rerne.

Priprema

Za pripremu svijetlog sloja potrebno je na ringlu staviti vodu, šećer i puter, pa miješati dok se sve ne otopi i kristali šećera ne nestanu. Smjesa se zatim sklanja s ringle, dodaju se mljeveni orasi i keks, pa sve dobro sjedini. Tamni sloj priprema se na isti način – voda, šećer i puter stave se na ringlu, a kada se sve otopi, dodaje se čokolada i miješa dok se potpuno ne rastopi.

Na kraju se dodaju keks i orasi, pa se smjesa ujednači. Oba fila treba ostaviti da se malo prohlade.

Kada smjese postanu mlake, svaka se podijeli na dva jednaka dijela i rasporedi u četiri kese za zamrzivač. Dok su još mlake, smjese se polako razvuku po kesama – najprije lagano rukom, a potom oklagijom – tako da se dobiju tanke i ravnomjerne table koje ispunjavaju cijelu površinu kese.

Prvo se prenese tamni sloj na poslužavnik tako što se kesa pažljivo razreže i otklopi poput stranice knjige, zatim se sloj položi i odlijepi kesa. Potom se slaže svijetli sloj, pa ponovo tamni i na kraju svijetli. Kada su slojevi složeni, kolač se blago pređe oklagijom, tek toliko da se slojevi priljube, ali ne prejako da ne bi izgubili oblik.

Za glazuru se voda, šećer i puter zagriju dok se šećer potpuno ne otopi, zatim se sklanja sa ringle i dodaje čokolada da se rastopi (ako je pregusto, može se nakratko vratiti na ringlu).

Glazura se prelije preko bajadere, rasporedi po cijeloj površini i poslužavnik se blago protrese da se sama izravna. Kolač se ostavi da se ohladi, a zatim reže na kocke ili štanglice.

Bajadera je tada spremna za uživanje – savršena kombinacija lješnjaka, keksa i čokolade, idealna za posluženje uz kafu ili kao lagani desert u toplim ljetnim danima.

Sastojci:

za svijetli sloj

100-120 ml vode *
120 g šećera
70 g putera
180 g mljevenih oraha
180 g mljevenog keksa

za tamni sloj

100-120 ml vode *
100 g šećera
50 g putera
100 g čokolade za kuvanje
170 g mljevenih oraha
170 g mljevenog keksa

za glazuru

25 ml vode
25 g šećera
60 g putera
125 g čokolade za kuhanje

(Vijesti.ba)

Izdvajamo