19.08.2025 / 14:13 Zanimljivosti - Recept za "ruža pogaču"

Najmekša domaća pogača: Recept koji uspijeva iz prve

Najmekša domaća pogača: Recept koji uspijeva iz prve
Foto: Ilustracija
Ako tražite recept za domaću pogaču koja će osvojiti svakoga za stolom, ova verzija tradicionalne pogače je pravi izbor.

Ova pogača je pravi izbor za sve ljubitelje domaćeg hljeba – meka, mirisna i lagana za pripremu.

Zahvaljujući jednostavnim sastojcima koje većina ima kod kuće i preciznim uputama korak po korak, uspijeva i onima koji je prave prvi put. Idealan je izbor za doručak, večeru ili porodičnu užinu.

Sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 2 kašike suhog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1,5 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 650–700 g mekog brašna
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca ili margarina

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 kašike mlijeka

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte suhi kvasac i šećer, promiješajte i ostavi 10 minuta da se aktivira.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, so, ulje i jaja. Dodajte nadošli kvasac, pa umijesite glatko tijesto. Mijesite ga nekoliko minuta dok ne postane elastično i počne se odvajati od ruku i posude.

Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mjestu oko 45 minuta, dok se ne udvostruči.

Oblikovanje i pečenje:

Nadošlo tijesto premijesite i podijelite na nekoliko jednakih dijelova, ovisno o željenom obliku pogače. Možete ga oblikovati u klasične kugle, spiralno, u obliku cvijeta, kako god volite. Svaki dio premažite rastopljenim maslacem ili margarinom, pa slažite u podmazanu tepsiju.

Kada ste završili s oblikovanjem, pokrijte pogaču i ostavite još 15–20 minuta da ponovno naraste.

Umutite jaje s dvije kašike mlijeka, pa pažljivo premažite pogaču s gornje strane. Po želji pospite susamom ili kimom.

Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C, oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Kada izvadite pogaču iz rerne, možete je lagano prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti desetak minuta da „odmori“. Ostat će meka i topla, savršena uz komad sira, kajmak ili šolju jogurta.

Isprobajte ovaj recept već danas i uživajte u domaćoj pogači koja se topi u ustima.
Bez komplikacija, bez skupih sastojaka – samo miris i okus prave kućne kuhinje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo