22.08.2025 / 14:14 Zanimljivosti - Sprječavanje grudvica

Vrlo jednostavno: Nakon ovoga nikada više nećete skuhati ljepljivu rižu

Vrlo jednostavno: Nakon ovoga nikada više nećete skuhati ljepljivu rižu
Ilustracija/ Pexels
Poznati britanski kuhar Gordon Ramsay otkrio je jednostavan vodič za pripremu savršeno kuhane riže, koja je, kako tvrdi, svaki put “lagana, rastresita i ukusna”.

U videu objavljenom na svom zvaničnom YouTube kanalu, Ramsay je demonstrirao pet ključnih koraka koji pomažu da izbjegnete ljepljivu, prekuhanu ili sirovu rižu.

Prvi korak, ističe on, jeste temeljito pranje riže pod hladnom vodom kako bi se uklonio višak škroba. – “Uvijek koristite hladnu vodu i isperite rižu da spriječite stvaranje grudvica”, poručio je Ramsay. Nakon pranja, riža se stavlja u lonac i začini solju i biberom, a za dodatnu aromu savjetuje dodavanje tri zgnječena zrna kardamoma i jedne zvjezdaste anise.

Vrlo važan detalj je i tačan omjer vode i riže. Ramsay preporučuje omjer jedan dio riže na jedan i po dio vode – na primjer, za 400 grama riže koristi se 600 mililitara vode. Pravilno mjerenje, objašnjava, presudno je da riža ne postane gnjecava ili da ostane sirova.

Nakon što se doda voda, riža se prvo kuha na visokoj temperaturi, ali čim proključa, temperatura se smanjuje na lagano kuhanje u trajanju od osam do deset minuta. Tokom kuhanja, poklopac se ne smije podizati jer je para ključna za ravnomjerno kuhanje.

Posljednji korak je odmor – nakon što se skloni s vatre, riža se ostavlja deset minuta, a zatim se zrna nježno razdvoje viljuškom. – “Kada je promiješate viljuškom, postaje stvarno lijepa, lagana i rastresita. To je savršeno kuhana riža”, zaključio je Ramsay.

( Vijesti.ba)

Izdvajamo