U vrijeme kada sve više biramo zdravije namirnice, recepti za domaći hljeb dobijaju posebno mjesto u kuhinji.
Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.
Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom, pa čak i supama.
Osim toga, priprema je jednostavna, a rezultat mekan, mirisan i hranljiv hljeb koji uspijeva svaki put.
Sastojci:
- 3 šolje integralnog speltinog brašna
- ½ šolje ječmenih mekinja
- ¼ šolje mljevenog lanenog sjemena
- ¼ šolje otopljenog putera
- ½ šolje domaćeg meda
- ½ šolje mlijeka
- 1 šolja vode
- 3 velika jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca)
- 1 kesica suvog kvasca
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice šećera
- 1 i po kašičica soli
- ½ kašičice cimeta
- Prstohvat limunovog soka
Priprema:
- U šolju vode dodajte mlijeko i lagano zagrijte dok ne postane mlako.
- Umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite nekoliko minuta da kvasac proradi.
- U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: speltino brašno, ječmene mekinje, lan, sodu bikarbonu, so i cimet.
- Odvojite bjelanca od žumanaca.
- U smjesu sa brašnom dodajte aktivirani kvasac, žumanca, otopljeni puter, med i limunov sok.
- Dobro izmiješajte ručnom pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
- U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u tijesto.
- Koristite kašiku, laganim pokretima da se zadrži vazduh.
- Smjesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.
- Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok ne naraste.
- Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C, pokrijte folijom i pecite još oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Kad izvadite hljeb iz rerne, umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko, ali i slano
Iako ovaj hljeb ima blagu slatkoću zbog meda i cimeta, njegova tekstura i ukus savršeno se uklapaju i uz slana jela. Možete ga poslužiti sa sirom, puterom, jajima, ali i sa pekmezom, namazom ili medom. Idealan je i za dječiju užinu.
(Vijesti.ba)