22.08.2025 / 19:56 Zanimljivosti - Zdravi zalogaj

Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put

Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put
Foto: Ilustracija
U vrijeme kada sve više biramo zdravije namirnice, recepti za domaći hljeb dobijaju posebno mjesto u kuhinji.

Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.

Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom, pa čak i supama.

Osim toga, priprema je jednostavna, a rezultat mekan, mirisan i hranljiv hljeb koji uspijeva svaki put.

Sastojci:

  • 3 šolje integralnog speltinog brašna
  • ½ šolje ječmenih mekinja
  • ¼ šolje mljevenog lanenog sjemena
  • ¼ šolje otopljenog putera
  • ½ šolje domaćeg meda
  • ½ šolje mlijeka
  • 1 šolja vode
  • 3 velika jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice šećera
  • 1 i po kašičica soli
  • ½ kašičice cimeta
  • Prstohvat limunovog soka

Priprema:

  • U šolju vode dodajte mlijeko i lagano zagrijte dok ne postane mlako.
  • Umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite nekoliko minuta da kvasac proradi.
  • U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: speltino brašno, ječmene mekinje, lan, sodu bikarbonu, so i cimet.
  • Odvojite bjelanca od žumanaca.
  • U smjesu sa brašnom dodajte aktivirani kvasac, žumanca, otopljeni puter, med i limunov sok.
  • Dobro izmiješajte ručnom pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
  • U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u tijesto.
  • Koristite kašiku, laganim pokretima da se zadrži vazduh.
  • Smjesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.
  • Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok ne naraste.
  • Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C, pokrijte folijom i pecite još oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  • Kad izvadite hljeb iz rerne, umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

Slatko, ali i slano

Iako ovaj hljeb ima blagu slatkoću zbog meda i cimeta, njegova tekstura i ukus savršeno se uklapaju i uz slana jela. Možete ga poslužiti sa sirom, puterom, jajima, ali i sa pekmezom, namazom ili medom. Idealan je i za dječiju užinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo