Kombinacija hrskavog keksa, nježnog vanilin krema i sočnih borovnica je nenadmašna, a kada sve to zaokružite šlagom – dobijete kremasto ljetno osvježenje koje će, bez sumnje, razveseliti vaše najmilije!
Evo recepta za ovaj preukusan kolač koji prenosimo sa stranice Zadovoljna.hr:
Kremasti kolač s borovnicama
Sastojci:
Za podlogu:
200 g usitnjenog keksa (npr. pti-ber ili integralni)
120 g otopljenog putera
Za krem:
1 pakovanje pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
150 g krem sira
2 kašike šećera u prahu
1 kašika naribane korice limuna
2 kašike soka od limuna
1 kašika vanilin šećera ili limunovog šećera (po želji)
Za sloj od borovnica:
400 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
3–4 kašike šećera
Sok i korica jednog limuna
1,5 kašike gustina pomiješanog s 3 kašike vode
Za završni sloj:
300 ml slatke pavlake za šlag (ili biljne pavlake)
Svježe borovnice, korica limuna, listovi mente po želji, za dekoraciju
Priprema:
Pomiješajte izmrvljen keks s otopljenim puterom. Pritisnite smjesu na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne (najmanje 20 minuta).
Stavite borovnice u šerpu, dodajte šećer, sok od limuna i koricu. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju i puste sok. Umiješajte gustin rastvoren u vodi i kuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne poput džema. Ohladite na sobnu temperaturu. Umjesto borovnica, možete koristiti i drugo voće – jagode, maline, trešnje…
Pripremite puding prema uputstvu na pakovanju (s mlijekom). U drugoj posudi pomiješajte krem sir, šećer u prahu, sok i koricu limuna te vanilin ili limunov šećer. Sjedinite obje smjese i miješajte dok ne postanu glatke i kremaste.
Na ohlađenu podlogu rasporedite krem i poravnajte ga. Preko stavite sloj voća. Vratite u frižider dok pripremate šlag.
Umutite pavlaku dok ne postane čvrsta i ravnomjerno je rasporedite preko borovnica. Ohladite kolač najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi stegnuli.
Prije serviranja ukrasite po želji – svježim borovnicama, ostatkom izmrvljenog keksa ili listovima mente – i uživajte u savršeno kremastom i osvježavajućem kolaču! Prijatno!
(Vijesti.ba)