23.08.2025 / 17:34 Zanimljivosti -

Kremasti kolač sa borovnicama: Topi se u ustima, a sprema se bez pečenja

Kremasti kolač sa borovnicama: Topi se u ustima, a sprema se bez pečenja
Jede vam se nešto voćno i slatko, ali vam se ne pali rerna? Imamo sjajan recept za vas! Riječ je o osvježavajućem kolaču s borovnicama koji se pravi bez pečenja, a toliko je kremast da podsjeća na najfiniji domaći sladoled!

Kombinacija hrskavog keksa, nježnog vanilin krema i sočnih borovnica je nenadmašna, a kada sve to zaokružite šlagom – dobijete kremasto ljetno osvježenje koje će, bez sumnje, razveseliti vaše najmilije!

Evo recepta za ovaj preukusan kolač koji prenosimo sa stranice Zadovoljna.hr:

Kremasti kolač s borovnicama

Sastojci:

Za podlogu:

200 g usitnjenog keksa (npr. pti-ber ili integralni)

120 g otopljenog putera

Za krem:

1 pakovanje pudinga od vanilije

500 ml mlijeka

150 g krem sira

2 kašike šećera u prahu

1 kašika naribane korice limuna

2 kašike soka od limuna

1 kašika vanilin šećera ili limunovog šećera (po želji)

Za sloj od borovnica:

400 g borovnica (svježih ili zamrznutih)

3–4 kašike šećera

Sok i korica jednog limuna

1,5 kašike gustina pomiješanog s 3 kašike vode

Za završni sloj:

300 ml slatke pavlake za šlag (ili biljne pavlake)

Svježe borovnice, korica limuna, listovi mente po želji, za dekoraciju

Priprema:

Pomiješajte izmrvljen keks s otopljenim puterom. Pritisnite smjesu na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne (najmanje 20 minuta).

Stavite borovnice u šerpu, dodajte šećer, sok od limuna i koricu. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju i puste sok. Umiješajte gustin rastvoren u vodi i kuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne poput džema. Ohladite na sobnu temperaturu. Umjesto borovnica, možete koristiti i drugo voće – jagode, maline, trešnje…

Pripremite puding prema uputstvu na pakovanju (s mlijekom). U drugoj posudi pomiješajte krem sir, šećer u prahu, sok i koricu limuna te vanilin ili limunov šećer. Sjedinite obje smjese i miješajte dok ne postanu glatke i kremaste.

Na ohlađenu podlogu rasporedite krem i poravnajte ga. Preko stavite sloj voća. Vratite u frižider dok pripremate šlag.

Umutite pavlaku dok ne postane čvrsta i ravnomjerno je rasporedite preko borovnica. Ohladite kolač najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi stegnuli.

Prije serviranja ukrasite po želji – svježim borovnicama, ostatkom izmrvljenog keksa ili listovima mente – i uživajte u savršeno kremastom i osvježavajućem kolaču! Prijatno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo