24.08.2025 / 17:56 Zanimljivosti - Sprječavanje bacanja hrane

Kraj popularnih švedskih stolova u turskim hotelima?

Kraj popularnih švedskih stolova u turskim hotelima?
Foto: Ilustracija

Bogati švedski stolovi u turskim hotelima privlače turiste, ali istovremeno stvaraju ogromne količine otpada. Turska vlada razmatra nove mjere kako bi se smanjilo bacanje hrane, posebno tokom tradicionalnih doručaka poznatih kao "Serpme Kahvaltı".

Prema podacima TISVA-e, u Turskoj se godišnje baci oko 8,7 miliona tona hrane. Samo 2 posto manje otpada moglo bi hraniti 360.000 porodica tokom godine.

Član predsjedničkog vijeća za prehrambenu politiku, Ramazan Bingol, kritikuje pretjerano obilne doručke i predlaže da gosti sami biraju šta žele jesti, umjesto da im se automatski servira 15–20 tanjira hrane – od kojih pola završi u smeću.

Takođe se razmatra da hoteli pređu na a la carte posluživanje umjesto neograničenih švedskih stolova, kako bi se smanjilo bacanje hrane, energije i resursa.

Ipak, najviše otpada dolazi iz privatnih domaćinstava, a ne iz hotela.

Ruski turoperatori su već reagovali, navodeći da su predložene mjere samo prijedlozi bez zakonske snage. Ukazali su i na moguće sukobe interesa, jer Bingol vodi udruženje restorana, dok ministar turizma posjeduje hotele koji nude upravo takve all-inclusive pakete.

Turski turizam je u 2024. ostvario rekordnih 61,1 milijardu dolara prihoda, a među najbrojnijim turistima su bili Rusi, Nijemci i Britanci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo