28.08.2025 / 09:47 Zanimljivosti - Kao iz djetinjstva

Nema više stajanja satima: Recept za džem od šljiva "za tren oka"

Nema više stajanja satima: Recept za džem od šljiva "za tren oka"
Screenshot/ Youtube
Miris svježe pečenih šljiva koji ispuni kuhinju vraća nas u djetinjstvo i priziva uspomene na dane kada se zimnica pripremala uz sate provedene pored šporeta.

Domaći džem od šljiva ostaje klasik bosanskohercegovačkih kuhinja, ali sada postoji jednostavniji i moderniji način pripreme – u rerni.

Za razliku od tradicionalnog kuhanja, koje zahtijeva stalno miješanje i brigu da džem ne zagori, ova metoda omogućava da većinu posla obavi rerna. Na taj način šljive zadržavaju prirodnu aromu i bogat, pun okus, dok vi uživate u jednostavnijoj pripremi.

Potrebni sastojci:

  • 3 kg očišćenih plavih šljiva

  • 300 g šećera

  • 2 paketića vanilin šećera

Priprema:

Šljive operite, odstranite košpe i narežite na manje komade. Stavite ih u dublju posudu ili lonac za rernu kako sok ne bi prskao. Pecite na 200 stepeni dok ne zavriju, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko sat vremena, povremeno miješajući svakih 20 minuta.

Nakon sat vremena umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite sve u rernu na još oko sat. Gotov, vruć džem sipajte u prethodno zagrijane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.

Ovaj recept je savršeno rješenje za sve koji žele sačuvati duh tradicionalne zimnice, ali uz manje napora i moderniji pristup. Džem od šljiva iz rerne nije samo namaz – on je priča o porodici, uspomenama i domaćem okusu koji traje generacijama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo