Zdrav i ukusan dodatak kafi
Radi se o dodavanju male količine kakaa u kafu. Flavonoidi iz kakaa i kofein iz kafe djeluju sinergijski. „Kakao je bogat polifenolima, prvenstveno flavanolima, i mnogi korisni efekti pripisuju se upravo tim jedinjenjima“, navodi se u jednom pregledu istraživanja o uticaju kakaa na zdravlje, prenosi Vogue.
Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala, te da ima blagotvorno djelovanje na nervni sistem i kožu, prenosi Index.hr.
Pored antioksidativnih efekata, kombinacija kofeina iz kafe i teobromina iz kakaa doprinosi održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. „Kakao prah i crna čokolada sadrže visok nivo flavonoida koji pozitivno utiču na mozak“, navodi se u jednoj studiji o neuroprotektivnim efektima kakaa.
Kakao takođe podstiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina, a crna čokolada može imati i prebiotički efekat na crijevni mikrobiom, što dodatno utiče na raspoloženje.
Što se tiče zdravlja srca, istraživanja pokazuju da flavonoidi iz kakaa mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju funkcije krvnih sudova i povećanju nivoa „dobrog“ HDL holesterola.
„Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz hrane poput kakaa, jabuka, čaja i bobičastog voća imaju neuroprotektivne efekte“, navodi se u jednom naučnom pregledu. Stručnjaci preporučuju dodavanje do jedne kašičice čistog, nezaslađenog kakao praha u šolju kafe, po mogućnosti nakon što se malo ohladi, kako bi se sačuvali korisni flavonoidi.
(Vijesti.ba)