Kad pomislimo na torte, većina nas odmah zamišlja sate provedene u kuhinji, uključujući mjerenje sastojaka, miksanje biskvita, slojevito pečenje i čekanje da se sve dobro ohladi kako bi desert izgledao savršeno i bio savršenog ukusa.
Zato mnogi posežu za jednostavnijim kolačima ili kupovnim rješenjima.
Međutim, postoje recepti koji dokazuju da i kod kuće možemo postići "wow" efekat bez iscrpljujućeg rada.
Šarlot torta bez pečenja jedan je od tih primjera – lagana, voćna i iznenađujuće jednostavna za pravljenje.
Ono što je čini posebnom jeste to da se umesto biskvita koriste piškote koje se slažu oko kalupa i daju torti njen prepoznatljiv izgled.
U ovoj verziji koriste se jagode, odnosno voće koje svojom svježinom i bojom unosi dašak elegancije i razigranosti, a rezultat je torta koja izgleda kao iz poslastičarnice, a zapravo zahtijeva minimalan trud.
@teakandthyme strawberry charlotte cake layers of strawberry mousse, soft ladyfingers, and fresh strawberries! it’s my current fave no-bake dessert recipe linked in bio as usual! #strawberry #charlottecake #strawberrycake #nobakedessert fish in the pool / Hanayashiki - Hekuto Pascal
Idealna je za rođendane, porodična okupljanja ili trenutke kad želite da impresionirate bez da provedete pola dana u kuhinji, a odlično je i što u nju možete dodati bilo koje voće koje preferirate.
Sastojci:
- 200 g piškota
- 500 g svježih jagoda
- 400 ml pavlake za šlag
- 250 g mascarpone sira
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašika želatina u prahu
- 4 kašike hladne vode
- 1 kašičica ekstrakta vanil
Priprema:
Želatin pomiješajte s hladnom vodom i ostavite da nabubri. Nakon nekoliko minuta lagano ga zagrijte dok se ne otopi.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje i složite piškote uz rub, šećernom stranom prema spolja. Na dno kalupa složite još jedan red piškota.
U velikoj posudi izmiksajte pavlaku za šlag dok ne postane čvrsta. Dodajte mascarpone, šećer u prahu i vanilu, pa sve sjedinite.
Dio jagoda usitnite u pire i pomiješajte s otopljenim želatinom, a zatim dodajte u fil. Lagano umiješajte komadiće svježih jagoda.
Stavite smjesu u kalup obložen piškotama i poravnajte površinu. Tortu stavite u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći, a neposredno prije posluživanja ukrasite je svježim jagodama i listićima mente.
(Vijesti.ba)