Spoj kiselkastih višanja i bogatog okusa čokolade daje neodoljivu kombinaciju kojoj je teško odoljeti. Džem je savršen za mazanje na hljeb, palačinke ili kao dodatak kolačima. Priprema je jednostavna, a rezultat je domaći slatkiš koji se pamti.
Sastojci:
Priprema:
U dubljem loncu pomiješajte višnje, šećer i limunov sok. Sve lagano izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir, tek toliko da puste sok i povežu se sa šećerom.
Stavite lonac na šporet i kuhajte smjesu na srednjoj temperaturi dok ne provri. Nakon što proključa, nastavite kuhati još 20 minuta uz povremeno miješanje kako se džem ne bi zalijepio za dno.
Nakon kuhanja, sklonite lonac sa vatre i odmah dodajte izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s voćem.
Topao džem sipajte u prethodno zagrijane i sterilizirane staklene tegle. Zatvorite ih dobro, okrenite naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u uspravan položaj. Ostavite da se potpuno ohlade, pa ih odložite na hladno i tamno mjesto.
(Vijesti.ba)