Maslinari iz Hercegovine učestvovat će na Međunarodnom simpoziju o maslinovim uljima Hrvatske i jadranske obale, koji će se održati od 16. do 18. septembra u Postirama na otoku Braču.
Prof. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog instituta (FAZ) u Mostaru, rekao je da će hercegovački maslinari rado prisustvovati skupu koji okuplja predstavnike četiri istočnojadranske zemlje – Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – zajedno sa istraživačima, edukatorima i kulinarskim stručnjacima iz cijelog svijeta.
Za proizvođače iz Hercegovine ovaj događaj je prilika da predstave ulja koja su nedavno stekla međunarodna priznanja.
„Hercegovačka maslinova ulja sada su prepoznata kao vrhunska kvaliteta, iako je donedavno malo ko izvan Bosne i Hercegovine za njih znao“, rekao je Ivanković.
Renesansa maslinarstva u regiji počela je prije samo 15 godina, kada je obrađivano svega 80 hektara. Danas je to 668 hektara, a cilj je da do 2030. površina naraste na 1000 hektara. Očekuje se i udvostručenje godišnje proizvodnje, koja sada iznosi oko 380.000 litara.
Razvoj se temelji na gotovo idealnom spoju tla, klime i vode, kao i na radu panela za senzornu analizu i osnivanju Hercegovačke udruge uzgajivača i proizvođača maslina (HUUM) 2020. godine. FAZ i HUUM su zajedno osigurali status zaštićene oznake izvornosti (PDO), pokrenuli regionalni brend „Zlatne kapi Hercegovine“ i razvili stroge sisteme kontrole kvaliteta.
Nedavne laboratorijske analize potvrđuju nutritivnu vrijednost ulja. Na festivalu „Dani maslina i maslinovog ulja“ čak 60 posto testiranih uzoraka imalo je 250 mg ili više polifenola po litru – što odgovara standardima EU uredbe 432/2012 o zdravstvenim tvrdnjama.
„Ulja bogata polifenolima imaju veću zdravstvenu vrijednost“, objasnio je Ivanković, dodajući da se ta kvaliteta prenijela i na međunarodni uspjeh. Na Svjetskom natjecanju maslinovih ulja 2025. godine, svih 11 hercegovačkih uzoraka osvojilo je medalje – šest zlatnih i pet srebrnih.
Simpozij će biti i prilika za jačanje saradnje među jadranskim maslinarskim regijama. Ivanković planira predložiti prekogranični projekat za detaljno proučavanje terroira istočnog Jadrana.
Hercegovina se nalazi na sjevernoj granici održivog uzgoja masline. Njena klima – vrući dani i hladne noći – nosi rizik od mraza, ali istovremeno doprinosi visokom sadržaju polifenola u ulju.
„Ono što je nekad bio nedostatak, sada je možda postalo prednost u uslovima klimatskih promjena“, naglasio je Ivanković.
Pored maslinika i laboratorija, Hercegovina razvija i oleoturizam. Projekat „Ceste maslinovog ulja Hercegovine“ ima za cilj uspostavljanje mreže do 12 kušaonica koje će promovirati maslinovo ulje zajedno s drugim lokalnim proizvodima. Dugoročna vizija uključuje proširenje projekta na sve četiri jadranske zemlje.
„U narednim godinama bit će potrebno puno raditi na promociji našeg brenda i pozicioniranju Hercegovine kao priznate maslinarske regije“, rekao je Ivanković, istaknuvši da je cilj već naredne godine poslati najmanje 30 uzoraka na prestižno takmičenje u New Yorku.
On smatra da za proizvođače nema bolje promocije od toga da tokom cijele godine budu predstavljeni u Službenom vodiču najboljih maslinovih ulja svijeta.
Simpozij u Postirama bit će otvoren 16. septembra pozdravnim govorom Curtisa Corda, izdavača Olive Oil Timesa, i hrvatskog ministra turizma i sporta Tončija Glavine. Tokom tri dana, učesnici će prisustvovati vođenim degustacijama, radionicama, stručnim prezentacijama i kulinarskim demonstracijama uživo, dok će obilaziti i drevne bračke maslinike – dom više od milion stabala.
(Vijesti.ba / FENA)