Lososovo oko (Salmon Eye), je naziv umjetničke instalacije, koja se sastoji od preklapajuće "krljušti" od nehrđajućeg čelika koja joj omogućuje da sija i ističe se u prirodnom okruženju, prenosi Jutarnji list.
Lososovo oko naručili su obližnji uzgajivači lososa Eide, a dizajnirao ga je Arne Kvorning, izvršni direktor Kvorning ApS.
Iz daljine djeluje kao "crno jaje" kako ga mnogi opisuju, međutim mnogo je veće – Kvorningovo iskustvo u scenografiji postaje očigledno kada se tri sprata i otvorena terasa otkriju kroz dvostruko spiralno stepenište.
Ispod vodene linije prostor je gdje se posjetioci informišu o potencijalu održive akvakulture. Gore je smješten restoran Iris s Michelinovom zvjezdicom. U pitanju je jedinstven restoran koji nudi "ekspedicijski obrok", gdje se vi, kao gost, upuštate u kulinarsku i slikovitu ekspediciju.
"Salmon Eye je prirodni dio naše želje da poremetimo i promijenimo sektor akvakulture. Eide i naša tehnologija Watermoon, koja potpuno mijenja pristup, žele svijetu da otvore oči za potrebu novih održivih tehnologija za proizvodnju plodova mora, a Salmon Eye je dio toga", izjavio je Sondre Eide, izvršni direktor kompanije Eide.
Kao što objašnjava Sebastian Torjusen, generalni direktor, prilično je futuristički, kako svana, tako i iznutra.
"Budući da lebdi, bilo nam je važno da stvorimo udoban enterijer kako bi se gosti osjećali prijatno. Zato smo puno radili na akustici, materijalima, bojama i oblicima kako bismo stvorili moderno, ali toplo i gostoljubivo okruženje – objasnio je Torjusen, a Arne Kvorning rekao je da je bilo važno stvoriti potpuno iskustvo, a to je "arhitektura s integrisanim pripovjedanjem".
(Vijesti.ba)