Na policama prodavnica i na pijačnim tezgama, naročito u kasno lJeto i tokom jeseni, često nailazimo na tri slična, ali različita naziva: ajvar, pinđur i ljutenica.
Iako se često misli da su to varijacije istog namaza, zapravo se razlikuju i po sastavu i po načinu pripreme – a samim tim i po ukusu.
Ajvar, pinđur ili ljutenica?
Da biste tačno znali šta jedete (ili kupujete), u nastavku predstavljamo pregled ključnih razlika i sličnosti između ovih popularnih klasičnih namaza od paprike, piše Index.hr.
Ajvar – glavni sastojci su paprike
Ajvar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji od ove tri vrste – često se naziva „balkanski kavijar“. Osnovni sastojci ajvara su crvene mesnate paprike (najčešće rog ili babura) i ulje, a u nekim varijantama se dodaje mala količina patlidžana. Ključni korak u pripremi je pečenje paprika na roštilju ili u rerni, ljuštenje kožice i dugo krčkanje na laganoj vatri dok se ne postigne glatka, gusta i maziva tekstura.
Ukus ajvara je bogat, pun i blago sladak, sa blagom dimljenom notom. Postoje i blagi i ljuti ajvari, ali čak i u ljutoj verziji paprika dominira ukusom. Ajvar ne sadrži paradajz, što ga razlikuje od pinđura i ljutenice.
Pinđur i ljutenica – paradajz dolazi do izražaja
Za razliku od ajvara, pinđur i ljutenica moraju da sadrže paradajz, što im daje drugačiju teksturu, boju i aromu. Oba su popularna posebno u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali se sve više mogu naći i u Hrvatskoj.
Pinđur se pravi od pečenih paprika, paradajza, belog luka, a ponekad i patlidžana. Njegova tekstura je tanja i rastresitija od ajvara, a ukus je nešto svežiji i blago kiselkast zahvaljujući paradajzu. Pinđur može da sadrži i sjeckane komade povrća, za razliku od ajvara koji je potpuno kremast
Ljutenica je, kao što i samo ime sugeriše, najljuća verzija ovog trija. Pored paprika i paradajza, često se dodaju ljute papričice, bijeli luk, šargarepa, pa čak i peršun ili celer. Ljutenica je najsvestranija po sastavu i često se pravi sa komadima povrća (tzv. „sjeckana ljutenica“) ili kao glatka verzija. Od svih namaza od paprike, ima najizraženiji ljuti ukus i koristi se više kao prilog nego namaz.
Šta odabrati?
Ako želite kremasti, blagi i bogati namaz sa sirom, mesom ili hljebom – ajvar je vaš izbor. Ako volite svježiji ukus sa notom paradajza – probajte pinđur. A ako ste ljubitelj ljutih i specifičnih začina – ljutenica će vas sigurno zadovoljiti, piše Danas.rs
U svakom slučaju, ovo su pravi predstavnici balkanske tradicije, koji zaslužuju mesto na svakoj trpezi, posebno sada kada paprike vidimo svuda.
(Vijesti.ba)