Uslijed užurbanog stila života, pravljenje domaće zimnice polako pada u zaborav, ali ako nađete malo vremena i ukusno domaće voće, bacite se na pravljenje džema od smokava – vrlo brzo uvjerićete se da se svaki trud itekako isplati!
Svi vole mirise i ukuse koji ih podsjećaju na djetinjstvo, a džem od smokava je upravo takav.
U nastavku otkrijte nekoliko korisnih savjeta, kao i recept za ovaj slasni slatki namaz.
Napomena za kuhanje tegli za zimsko skladištenje
Pripremite lonac u kome ćete kuhati tegle i poklopce. Zagrijte vodu u kuhalu da biste uštedjeli vrijeme, zatim je sipajte u lonac i nastavite kuhanje na najjačoj temperaturi. Kuhajte tegle i poklopce najmanje tri minuta da biste uništili bakterije, a zatim ih izvadite posebnom hvataljkom i stavite na čistu površinu da se ocijede, piše Zadovoljna.hr.
Džemovi
Prilikom pripreme džema, potrebno je uzeti u obzir prirodnu slatkoću ili kiselost voća, kako bi se dodala ispravna količina šećera. Voće poput kajsija ili šljiva dodaje se šećeru u odnosu 1:2, odnosno pola kilograma šećera po kilogramu voća. Ako je voće zaista veoma zrelo i slatko, što bi trebalo da bude, moguće ga je pripremiti u odnosu 1:3, odnosno samo 300 grama šećera po kilogramu voća.
Najukusniji džemovi su oni napravljeni od kajsija, jagoda, šljiva, smokava i malina.
Domaći džem od smokava
Ovaj džem je odlikuje savršen ukus, a odlično se slaže i kao prilog uz razne sireve.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 2 kriške limuna
- sok od pola limuna
- kora jedne pomorandže, sitno rendana
- 250 g šećera za marmeladu (sa pektinom)
- Opciono, aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)
Priprema:
- Smokve isjecite po želji i oljuštite ih ako je kora debela. Stavite ih u lonac, dodajte ostale sastojke i kuhajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
- Gotovu smjesu odmah sipajte u prokuhane tegle, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Nakon otvaranja, džem čuvajte u frižideru i potrošite ga u roku od 7 do 14 dana.
Savjet plus:Džem možete napraviti od jednog kilograma smokava sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ovaj džem, baš kao i svježe smokve, odličan je dodatak sirevima i ne treba ga previše zaslađivati.
Marmelada od smokava i krušakaKao varijacija gornjeg recepta, možete dodati kruške. Zamijenite 500 g smokava istom količinom krušaka, dodajući 500 g (umjesto 250) šećera. Kruške se mogu isjeckati blenderom tokom kuhanja. Prijatno!
(Vijesti.ba)