15.09.2025 / 15:04 Ekonomija - Nacionalni bh. proizvod

Podnesen zahtjev za registraciju Gatačkog kajmaka iz mješine na nivou EU

Podnesen zahtjev za registraciju Gatačkog kajmaka iz mješine na nivou EU
Foto: Agencija za sigurnost hrane BiH

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je nadležnoj službi Evropske komisije zahtjev za registraciju "Gatačkog kajmaka iz mješine" oznakom porijekla na nivou Evropske unije.

Zahtjev je prihvaćen i u skladu sa procedurama Evropske komisije objavljen u Unijinom registru geografskih oznaka (eAmbrosia) 11. septembra 2025. godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije.

Gatački kajmak iz mješine prethodno je registriran u Bosni i Hercegovini u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, što je bio preduslov za podnošenje zahtjeva za registraciju na nivou Evropske unije. To je, uz "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine", drugi proizvod iz Bosne i Hercegovine koji je u proceduri registracije oznake porijekla na nivou EU-a.

Nakon prihvaćanja i objave zahtjeva, Evropska komisija ispituje zahtjev za registraciju, te provjera sadržava li potrebne informacije. U sklopu ispitivanja zahtjeva, Komisija od podnosioca zahtjeva može zatražiti sve potrebne dodatne informacije ili izmjenu zahtjeva, što može utjecati na trajanje postupka, pojašnjavaju iz Agencije.

Gatački kajmak iz mješine dobiva se zrenjem u ovčijoj mješini od termički obrađenog kravljeg mlijeka gatačkog autohtonog goveda. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mlijeka bez dodavanja zgušnjivača, aroma i starter kulture, a jedini je dozvoljeni dodatak kuhinjska so. Odlikuje se visokim sadržajem suhe materije, preko 70 posto, i sadržajem mliječne masti u suhoj materiji koja u gotovom proizvodu ne može biti manja od 85 posto, što proizvodu daje ujednačenu mazivu konzistenciju.

Proizvodnja Gatačkog kajmaka iz mješine duboko je ukorijenjena u kulturi i tradiciji gatačke općine, što potvrđuju usmena predanja ovoga kraja, muzejski primjerci oruđa korištenog u proizvodnji kajmaka, guslarske pjesme i pripovijetke. Prvi pisani podaci o autohtonim mliječnim proizvodima Balkana potječu s kraja XIX stoljeća, a o proizvodnji Gatačkog kajmaka iz mješine s početka XX stoljeća. Autohtona proizvodnja ovog kajmaka zadržala se do danas u malim planinskim obrtima gatačke općine i predstavlja nematerijalno kulturno naslijeđe stanovništva ovoga kraja.

Podsjetimo, registracijom oznake geografskog porijekla "Livanjskog sira" na nivou Evropske unije, Bosna i Hercegovina je u novembru 2024. godine postala prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u registar oznaka geografskog porijekla Evropske unije.

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo