Ova jednostavna, a izuzetno mekana pogača bit će gotova za samo 20 minuta, a sa nekoliko osnovnih sastojaka lako ćete osvojiti srca svih ukućana.
Sastojci:
2 jaja
2 dl jogurta
230 g brašna
130 ml suncokretovog ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
Priprema:
Počnite tako da jedno jaje i jedno bjelance umutite mikserom. Zatim, polako dodajte jogurt i 130 ml suncokretovog ulja.
Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo i soli, a potom sve pomiješajte s mokrim sastojcima. Miksajte na najnižoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
Pripremite pleh veličine 20 x 30 cm – premažite ga uljem i pospite s malo brašna. Sipajte smjesu u pleh i poravnajte površinu.
Za završni korak, premažite površinu pogače umućenim žumancetom kako bi dobila lijepu zlatnu koricu.
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 230°C oko 15 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite pogaču iz rerne i ostavite je da se malo ohladi prije nego što je poslužite.
Samo nekoliko jednostavnih koraka, a uživat ćete u neodoljivoj pogači koja će obradovati cijelu porodicu. Savršena za doručak, užinu ili čak kao prilog uz ručak.
(Vijesti.ba)