30.09.2025 / 10:20 Zanimljivosti - Korisni savjeti

Kako vam kuhana voda od povrća može spasiti sobne biljke

Kako vam kuhana voda od povrća može spasiti sobne biljke
Foto: Ilustracija

U svakom domaćinstvu već postoji mnogo sastojaka koji mogu poslužiti kao potpuno prirodna đubriva.

Pored jaja, kore od banana i taloga kafe, mnogi zaborave na vodu u kojoj se kuha povrće, a ona je besplatna i izuzetno efikasna za njegu biljaka.

Voda od kuhanja krompira i drugih vrsta povrća, poput mrkve, brokule ili kupusa, bogata je vitaminima i mineralima koji se oslobađaju tokom termičke obrade, te može značajno doprinijeti zdravlju vaših biljaka.

Umjesto da završi u odvodu, ova voda može postati najbolja, potpuno prirodna i besplatna prihrana za vaše sobne i baštenske biljke.

Tokom kuhanja, iz povrća u vodu prelaze važne hranljive materije kao što su azot, kalcij, željezo, magnezij i fosfor, kao i vitamini B i C. Ovi sastojci jačaju korijen biljaka, podstiču bujan rast i doprinose zdravlju lišća.

Za razliku od vještačkih đubriva, voda od kuhanja povrća je nježna i potpuno prirodna, pa ne postoji opasnost da „sprži“ biljku. Ova prirodna prihrana osigurava stabilan rast, pomaže u skladištenju hranljivih materija u biljci, smanjuje potrebu za čestim đubrenjem, a zemljište bolje zadržava vlagu, pa biljke treba rjeđe zalivati. Jednostavno, nema negativnih posljedica!

Ako planirate koristiti vodu od kuhanja povrća za zalivanje biljaka, važno je da voda ne bude posoljena i da bude ohlađena prije upotrebe.

Visoka temperatura može oštetiti biljke, a isto važi i za so. Neravnoteža hranljivih materija u zemljištu može negativno uticati na zdravlje vašeg cvijeća i bašte, dok velika količina natrijuma iz soli djeluje kao prava „bomba“ za biljke.

Prekomjerno posipanje soli u bašti ne samo da može usporiti rast postojećih biljaka, već dugoročno otežava uzgoj novih biljaka u tom tlu.

Kako pravilno koristiti vodu od kuhanja za zalivanje?

Ostavite vodu da se potpuno ohladi prije nego što je koristite za zalivanje.

Sipajte vodu direktno na zemlju oko biljke, izbjegavajući lišće.

Količina vode treba biti ista kao kod uobičajenog zalivanja, dovoljno da dobro natopi zemlju, ali ne toliko da se voda zadrži u saksiji.

- Za manje sobne biljke: oko 50-100 ml (pola čaše)

- Za srednje saksije: 150-200 ml

Za veće biljke ili balkonske saksije: 300-500 ml, u zavisnosti od veličine i potreba biljke

Koristite ovu vodu kao redovnu prihranu, jednom nedjeljno ili svake dvije sedmice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo