Jedno takvo jelo je aromatični goveđi gulaš, savršen za jesenje dane, koji ne samo da obiluje hranjivim sastojcima, već i omogućava da se, dok se lagano krčka dva sata, posvetite drugim obavezama u domu.
Iako priprema traje oko 30 minuta, ostatak vremena jelo "radi" samo, ispunjavajući kuću neodoljivim mirisima domaće kuhinje.
Ono što ovaj recept izdvaja od klasičnih verzija je dodatak crnog vina, koje gulašu daje dubinu ukusa i posebnu bogatost. Prema popularnom BBC receptu, 150 ml vina unosi novu dimenziju okusa, a ukoliko ne koristite alkohol, možete ga zamijeniti dodatnim temeljcem ili tamnim pivom uz prstohvat šećera za balans.
Uz vino ide i 450 ml goveđeg temeljca, čime se postiže idealna ravnoteža tečnosti i začina u jelu.
Osim sočnih komada goveđeg mesa, recept uključuje luk, mrkvu, šampinjone i razne začine, a sve se povezuje paradajz pireom i lovorovim listom. Nakon dužeg kuhanja, povrće i meso postaju savršeno mekani, dok se ukusi stapaju u bogat i gust umak. Završni sloj svježeg peršuna pri serviranju unosi dašak svježine.
Posebna preporuka za prilog je pire krompir obogaćen keljom, zdravija i zanimljivija verzija klasičnog pirea. Kelj se prvo kratko prokuha, a zatim umiješa u kremasti pire od krompira, putera i mlijeka.
Ova kombinacija daje jelu dodatnu teksturu i nutritivnu vrijednost, čineći ga kompletnim obrokom idealnim za porodičnu večeru.
Ovaj recept je pravi primjer kako jednostavni sastojci i malo vremena mogu rezultirati jelom koje oduševljava i okusom i mirisom.
Topli goveđi gulaš uz pire od krompira i kelja savršen je izbor za "sezonu dekica", kada želimo nešto utješno, hranjivo i domaće.
(Vijesti.ba)