Mnoge domaćice već pripremaju zimnicu, dijeleći recepte i savjete kako bi na sto donijele prave gurmanske đakonije.
U selu Jakovac kod Knjaževca, dvije jetrve – Dragana i Biljana Cvetković – decenijama zajednički pripremaju zimnicu.
Organizovane i posvećene, svaka obaveza u kuhinji i bašti dobro je raspoređena, a rezultat su bogate teglice za zimu.
Biljana otkriva kako priprema turšiju, koja je nezaobilazan dio zimnice:
"U 10 litara vode dodajem čašu šećera, pola kilograma soli, 200 ml esencije, 10 grama konzervansa i 10 grama vinobrana. Povrće prelijevamo ovom smjesom i ostavimo da odstoji"
Ove godine po prvi put pravila je i tumbanu papriku:
"Paprika se probuši, prelije smjesom od 10 kg paprike, 200 g soli, 400 g šećera, 100 ml esencije, 30 g vinobrana i 20 g konzervansa, te se ostavi 24 sata u buretu. Tokom tog vremena, bure se istumba nekoliko puta kako bi se smjesa sjedinila."
Dragana ističe da su salate i paprika sa senfom nezaobilazni za zimsku trpezu.
"Paprika se stavi u rernu da omekša, a tegla se obloži senfom. Potom se doda smjesa sa solju, šećerom, bijelim lukom, celerom i sirćetom. Nakon toga, ostavi se da se hladi", objašnjava.
Mlade domaćice također unose novitete u pripremu zimnice. Tamara Prvulović, inženjer zaštite životne sredine i majka troje djece, ove godine priprema papriku sa tikvicama i papriku sa medom.
Za papriku sa tikvicama neophodni su: 2,5 l vode, 300 g šećera, 4 kašike soli i 400 ml sirćeta. Tikvice se režu na kolutove, paprika na četvrtine, dodaje bijeli luk i preliva prethodno pripremljenim prelivom.
Paprika sa medom priprema se tako što se paprika spušta u vreo sirup od 2 l vode, 100 g šećera, 100 g soli, 100 ml esencije, 200 g meda, konzervansa i vinobrana.
Nakon hlađenja, paprika se slaže u tegle i odlaže na hladno i suvo mjesto, piše Agroklub.
(Vijesti.ba)