Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim jelom koje možete pripremiti za samo pola sata, pita od tikvica i sira je savršen izbor.
Ovaj recept, idealan za oktobarske dane, savršeno kombinuje svježe tikvice, aromatične začine i kremasti sir, uz minimalnu pripremu i maksimalnu užitak.
Sastojci koji su potrebni za pripremu ove pite su lako dostupni, a proces je gotovo bez stresa, jer možete koristiti gotove jufke. Uz samo nekoliko jednostavnih koraka, dobit ćete ukusan obrok koji će zadovoljiti i najizbirljivije ukuse.
Sastojci:
2 tikvice, izrendane
300 g posnog sira
2 jaja
2 čehna bijelog luka, isjeckanog
1 crveni luk, isjeckan
3 kašike maslinovog ulja (ostaviti jednu kašiku za premazivanje)
200 g gotovih jufki za pitu
Biber
So
Susam ili kim, po želji
Priprema:
Prvo zagrijte rernu na 180 stepeni. Na srednje zagrijanom maslinovom ulju, dinstajte crni i bijeli luk dok ne postanu mekani i mirisni (oko 2-3 minuta).
U velikoj posudi, pomiješajte dinstani crni i bijeli luk sa začinima, jajima, izrendanim tikvicama i posnim sirom. Dobro izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Nauljite ili obložite papirom za pečenje tepsiju. Na dno stavite 2-3 jufke, svaku premazujte maslinovim uljem, a potom ravnomerno rasporedite smjesu od tikvica i sira.
Preostale kore isjecite na trakice i složite ih na vrh smjese, postavljajući jednu horizontalno, a drugu vertikalno. Svaku trakicu premažite maslinovim uljem i po želji pospite susamom ili kimom za dodatnu aromu.
Stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite oko 35 minuta, ili dok pita ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
(Vijesti.ba)