
Radionicu je otvorio predstavnik FAO-a, Vlado Pijunović, dok su konsultanti FAO-a dr. Grujica Vico i Jakub Butković predstavili projekat, njegove ciljeve i metodologiju rada. Projektom su obuhvaćene dvije lokalne zajednice – Općina Neum i Grad Trebinje.
Inicijativu podržavaju Federalno ministarstvo okoliša i turizma i resorno ministarstvo u entitetu Republika Srpska, prepoznajući agroturizam kao važan segment održivog razvoja i jačanja turističke ponude Bosne i Hercegovine.
Radionici su prisustvovali predstavnici obje lokalne zajednice. U ime Grada Trebinja učestvovao je Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika, koji je istakao da je agrarni turizam prepoznat u Strategiji razvoja turizma Grada Trebinja: ''Drago mi je da zajednički radimo na strateškim dokumentima. Očekujemo veliku podršku na terenu, jer agroturizam ima ogroman potencijal, ali je važno da se svi akteri uključe kako bismo napravili iskorak.''
U ime Općine Neum, na radionici su učestvovali predstavnici Turističke zajednice, među kojima i njen predsjednik Nikola Prkačin, koji je istakao značaj kontrole ekološke/organske proizvodnje i proizvoda kako bi turisti i gosti bili sigurni u njihov porijeklo.
Konsultant FAO-a Jakub Butković naglasio je da razvoj ruralnog turizma u Evropskoj uniji ima ključnu ulogu u očuvanju sela i poljoprivrednih zajednica, te istakao potrebu za strateškim pristupom i sistemskim mjerama:
''U EU ruralni razvoj se u velikoj mjeri oslanja na seoski i agrarni turizam. Neophodno je izraditi strateške dokumente koji su temelj za implementaciju mjera. U Bosni i Hercegovini trenutno imamo oko 0,5% organske proizvodnje, dok je prosjek u EU oko 11%.''
Projekt razvoja agroturizma temelji se na tri komponente: Strategije i politike – izrada planskih dokumenata i usklađivanje s evropskim praksama, zatim Poslovni modeli i kapaciteti – podrška lokalnim proizvođačima i pružaocima usluga, te Promocija – jačanje vidljivosti agroturističke ponude i brendiranje ruralnih destinacija.
Dr. Grujica Vico istakao je da će projekat obuhvatati sagledavanje potencijala na prostoru čitave države, ali će ovde dvije lokalne zajednice biti ''pilotirane'' u smislu realizacije konkretnih aktivnosti. Također, kao primjer dobre prakse istakao je općinu Šipovo, gdje ima 72 domaćinstava registrirana kao pružaoci usluga u seoskom turizmu, te dodao da su primjeri poput Istre pokazali kako se jedan region može razviti u prepoznatljivu i uspješnu destinaciju agroturizma.
FAO i partneri nastavit će implementaciju programa i saradnju s lokalnim zajednicama u BiH kako bi se kroz integrisani pristup razvio održiv i konkurentan model agroturizma, koji povezuje poljoprivredu, turizam i očuvanje prirodnih resursa.
(Vijesti.ba)