18.11.2025 / 20:09 Zanimljivosti - Slatka delikatesa

Kinder torta koja se topi u ustima: Omiljeni recept svih generacija

Kinder torta koja se topi u ustima: Omiljeni recept svih generacija
Foto: Arhiv
Ako tražite tortu koja izgleda raskošno, a topi se u ustima, Kinder torta je pravi izbor.

Njen prepoznatljiv spoj mliječnog i čokoladnog krema oduševljava i djecu i odrasle.

Evo recepta:

Kinder torta

Sastojci:

Za koru (pleh Ø 26 cm ili kalup s odvojivim obručem):

4 bjelanca

70 g šećera

100 g mljevenih pečenih lješnjaka

1 kašika brašna

½ kašičice praška za pecivo

Za fil:

3 kesice pudinga od vanilije (obično 3×40 g)

1 l mlijeka

2 kašike burbon-vanilin šećera

2 kašike arome vanilije

12 žumanaca

180 g šećera

200 g čokolade za kuhanje

250 g putera sobne temperature

300 ml umućene slatke pavlake

Za slaganje:

250 g čokoladnog krema (npr. eurokrem)

Plazma keks (količina po želji, oko 200–300 g)

Mlijeko za umakanje keksa (50–100 ml)

Za dekoraciju:

150 g šlag krema (okus slatke pavlake), pripremljenog sa 300 ml hladnog mlijeka

Mljeveni lješnjak po želji

Priprema:

Kora:

Zagrijte rernu na 180°C.

Umutite bjelanca u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer.

Lagano umiješajte mljevene lješnjake, brašno i prašak za pecivo – špatulom, da ostane prozračno.

Sipajte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje.

Pecite oko 20 minuta, dok lagano ne porumeni. Ohladite.

Fil:

Puding razmutite u 3–4 kašike mlijeka.

U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije, pa dodajte puding.

Ostatak mlijeka zagrijte skoro do ključanja, pa sipajte smjesu i kuhajte 4–5 minuta, uz stalno miješanje.

Podijelite fil na dva jednaka dijela.

U jedan dio dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.

Ohladite oba fila (pokrivena folijom da se ne stvori korica).

Umutite puter i polovinu dodajte u vanilin fil, a drugu polovinu u čokoladni.

U svaki fil lagano umiješajte po polovinu umućene pavlake.

Slaganje torte:

Na tacnu stavite koru.

Premažite je tankim slojem čokoladnog krema.

Preko toga stavite polovinu vanilin fila.

Poređajte sloj plazme kratko umočene u mlijeko.

Preko keksa rasporedite ostatak čokoladnog fila.

Ostavite tortu da odstoji 2–3 sata ili najbolje preko noći.

Premažite šlag kremom i pospite mljevenim lješnjakom.

Napomene:

Torta je najbolja kada prenoći u frižideru.

Kod rezanja koristite oštar nož i isperite ga nakon svakog reza za uredne komade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo