23.11.2025 / 14:00 Zanimljivosti - Jeste li već probali?

Doner iz rerne osvaja društvene mreže: Recept koji svi dijele

Doner iz rerne osvaja društvene mreže: Recept koji svi dijele
Foto: Društvene mreže

Na društvenim mrežama posljednjih dana vlada pravi hit: jednostavna verzija donera koja se priprema u rerni, a mnogi koji su je isprobali tvrde da je ukus gotovo identičan onom iz omiljenih fast food lokala.

Cijeli postupak je brz, praktičan i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, piše portal Žene.ba

Osnovu recepta čini mljeveno meso koje se najprije izmiksa sa začinima i dodatcima dok se ne dobije glatka i čvrsta masa. Takva smjesa se zatim tanko razvalja između dva papira za pečenje, što omogućava ravnomjernije pečenje i lakše oblikovanje. Rolne se potom slažu u pleh i peku na visokoj temperaturi kako bi dobile lijepu boju i sočnost.

Sastojci:

500 g mljevene junetine
1 veliki luk
4 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike čvrstog jogurta
1 kašika dimljene crvene paprike
so i biber
suhi začini po izboru

Priprema:

Meso, luk, bijeli luk, jogurt, ulje i sve začine staviti u blender i kratko miksati dok se sve ne sjedini u ujednačenu masu. Dobijenu smjesu podijeliti na četiri dijela.

Svaki dio staviti između dva lista papira za pečenje i razvući što tanje. Kada se dobije ravna ploha, papir se pažljivo zarola kako bi se oblikovala kompaktna rolnica široka nekoliko centimetara.

@hanasjournals domaći döner (za 4 porcije) sastojci: •500 g mljevene junetine (preporuka masnije meso) ili ista količina pilećeg karabataka bez kosti i s kožicom •1 veći luk •4 čena bijelog luka •2 kašike maslinovog ulja •2 kašike čvrstog jogurta •1 kašika dimljene i crvene paprike •so i biber po ukusu •kašičica kajenskog bibera (opciono) •mješavina suhih začina (celer, peršun i sl.)- po želji priprema mesa: •sve sastojke ubaciti u blender i dobro izblendati u kompaktnu smjesu (ako je blender manji, blendati u dva dijela) •podijeliti smjesu na 4 dijela •svaki dio staviti između dva papira za pečenje i izrolati vrlo tanko •zarolati svaki komad u papir kao na videu i složiti na pleh •peći na 200°c sa ventilatorom, 20 minuta opciono: nakon pečenja kratko propržiti na malo maslaca da dobije hrskavost serviranje: •meso narezati i staviti u tortilju ili tanku lepinju (bolje tanje pecivo) topping: •marinirani crveni luk (limunov sok + ulje + so + začini) •sjeckani cherry paradajz •sjeckana zelena salata sos: •majoneza + kečap + senf + soja sos + sok limuna + malo jogurta + začini (po ukusu) #döner #doner #viral #foodtrend #trend She Wolf - Shakira

Rolne slagati u tepsiju i peći na 200 °C dok meso ne dobije lijepu koricu. Nakon pečenja, ko želi može kratko zapeći i u tavi zbog dodatne hrskavosti.

Gotovo meso može se rezati na tanke trakice i poslužiti u somunu ili tortilji, uz povrće i umake po želji — baš kao pravi doner.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo