26.11.2025 / 09:19 Ljepota i Zdravlje - Tajna dugog života

Šta jedu stogodišnjaci iz "Plavih zona": Namirnice koje doprinose dugovječnosti

Šta jedu stogodišnjaci iz "Plavih zona": Namirnice koje doprinose dugovječnosti
Ilustracija/ Pexels
Stanovnici Plavih zona – područja u svijetu gdje ljudi najduže i najzdravije žive – svoju dugovječnost u velikoj mjeri zahvaljuju prehrani bogatoj biljnim namirnicama i minimalno prerađenoj hrani.

Naučnici godinama proučavaju njihove navike nastojeći otkriti tajne zdravog i sporijeg starenja, a stručnjaci izdvajaju deset ključnih namirnica koje se redovno nalaze na njihovim tanjirima.

Dijetetičarka i nutricionistkinja Čelsi Re Buržoa pojašnjava da stogodišnjaci najčešće jedu hranu koja je jednostavna, nutritivno bogata i blagotvorna za cijeli organizam.

Grah i mahunarke – temelj dugovječnosti
Grah i ostale mahunarke predstavljaju osnovu prehrane u Plavim zonama. Bogati su proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima te pomažu u regulaciji šećera u krvi i zdravlju probave. Rastvorljiva vlakna dodatno doprinose snižavanju holesterola i jačanju korisnih crijevnih bakterija.

Lisnato zeleno povrće
Spanać, kelj i blitva puni su vitamina i antioksidansa koji smanjuju upale i štite srce. Lutein i folati, koji se nalaze u ovim namirnicama, posebno su važni za zdravlje mozga, jer usporavaju kognitivno propadanje.

Orašasti plodovi i sjemenke
Orasi, bademi i pistaći svakodnevna su navika stogodišnjaka. Bogati su zdravim mastima i vlaknima, pa doprinose snižavanju krvnog pritiska i holesterola. Korisne učinke imaju i lanene i čija sjemenke.

Integralne žitarice
Integralna pšenica, smeđa riža i kinoa važni su izvori dugotrajne energije. Domaći hljeb od kiselog tijesta, čest u Plavim zonama, dodatno pogoduje metabolizmu.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje blagotvorno djeluju na srce i imuni sistem. Njegova protivupalna svojstva podržavaju rad jetre i mozga.

Kurkuma
Kurkuma je nezaobilazna u mnogim jelima, posebno u varivima i čajevima. Smanjuje hronične upale, pomaže probavi i može smanjiti rizik od neuroloških oboljenja.

Batat – namirnica dugog života
Na Okinavi, jednoj od najpoznatijih Plavih zona, batat je osnovna hrana. Ljubičasti batat posebno je cijenjen zbog jedinstvenih bioaktivnih spojeva povezanih s usporavanjem starenja.

Morski plodovi
Riba je čest izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje mozga i smanjuju upale. Stručnjaci preporučuju barem dva riblja obroka sedmično.

Voće
Voće je bogato antioksidansima i vlaknima, a redovan unos doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i boljem radu srca.

Čajevi
Zeleni i biljni čajevi, koji se često piju u Plavim zonama, sadrže snažne antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, raka i srčanih oboljenja.

Kako usvojiti prehranu Plavih zona?
Prehrana se temelji na cjelovitim, neprerađenim namirnicama, bez potrebe za brojanjem kalorija. Ključ je jesti umjereno, stati kada se osjeti sitost i ograničiti unos crvenog mesa, mliječnih proizvoda i šećera.

Dugovječnost nije samo hrana
Stogodišnjaci njeguju i druge zdrave navike – redovno se kreću, spavaju sedam do devet sati i uspješno upravljaju stresom. Jednako važne su i snažne društvene veze, koje doprinose boljem raspoloženju i dužem, zdravijem životu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo