13.12.2025 / 08:31 Ljepota i Zdravlje - Lagano i ukusno

Nutricionisti otkrivaju idealnu večeru za miran i kvalitetan san

Nutricionisti otkrivaju idealnu večeru za miran i kvalitetan san
Ilustracija/ Freepik
Kada je riječ o večernjem obroku, nutricionisti ističu da izbor hrane može imati značajan utjecaj na kvalitet sna. Hrana i spavanje su usko povezani, jer određene namirnice mogu otežati uspavljivanje, dok druge pomažu tijelu da se opusti i lakše uđe u san.

Prema preporukama nutricionista, posuda svježeg sira s bobičastim voćem predstavlja gotovo idealan obrok pred spavanje. Ovakva kombinacija bogata je proteinima i sadrži sastojke koji doprinose boljem odmoru, piše EatingWell.

Iako je uvriježeno mišljenje da ćuretina izaziva pospanost, isti efekat ima i svježi sir. Kako pojašnjava registrovana dijetetičarka Lainie Junkin, proteini sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina. Serotonin ima važnu ulogu u regulisanju raspoloženja i potiče opuštanje, dok melatonin tijelu signalizira da je noć i vrijeme za spavanje. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju hranu bogatu triptofanom imaju kvalitetniji san, rjeđe se bude tokom noći i općenito bolje spavaju. Triptofan se nalazi u peradi, mliječnim proizvodima, jajima i sjemenkama, a kao dobra alternativa svježem siru navodi se i obični grčki jogurt.

Svježi sir s bobičastim voćem doprinosi i stabilnom nivou šećera u krvi. Riječ je o uravnoteženoj kombinaciji proteina i ugljikohidrata, uz moguć dodatak zdravih masti iz orašastih plodova. Jednostavni ugljikohidrati sami mogu naglo povisiti šećer u krvi, ali u kombinaciji s proteinima usporavaju varenje. Nutricionistica Sarah Anzlovar ističe da je važno birati hranu koja sadrži mješavinu proteina, vlakana i masti kako bi se održao stabilan nivo šećera u krvi, jer istraživanja pokazuju povezanost povišenog šećera u krvi s lošijim kvalitetom sna.

Još jedna prednost ovog obroka je nizak sadržaj dodanog šećera. Iako se pred spavanje često javlja želja za slatkim, prekomjeran unos šećera može negativno utjecati na san i opće zdravlje. Studije su pokazale da su šećer i rafinisani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba i bijele riže, povezani s češćim buđenjem tokom noći. Suprotno tome, vlakna iz voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki povezana su s dubljim i kvalitetnijim snom. Bobičasto voće posebno se ističe jer je bogato vlaknima, a sadrži relativno malo šećera, što ga čini dobrim izborom ako se pred spavanje javi želja za nečim slatkim. Trešnje, osim prirodne slatkoće, sadrže i melatonin, koji dodatno može pomoći uspavljivanju.

Nutricionisti naglašavaju i važnost veličine obroka. Večernji obrok ili užina trebaju biti lagani, naročito neposredno prije spavanja. Prejedanje može povećati rizik od refluksa i poremetiti san, ali i ometati prirodni proces hlađenja tijela koji je potreban za kvalitetan odmor. Zbog toga se preporučuje da se s jelom završi jedan do dva sata prije odlaska na spavanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo