
Praznici su idealno vrijeme za mirise koji nas vraćaju u djetinjstvo, a jedan od takvih deserata bez sumnje je Kaiserschmarrn – carska palačinka koja već generacijama grije domove širom Evrope.
Poznati kuhar Neno Svjetlanović, otvorio nam je vrata svog doma i pokazao kako ovaj klasični austrijski desert pretvoriti u savršenu prazničnu poslasticu, uz nekoliko ličnih trikova koji čine razliku.

Kaiserschmarrn ima bogatu historiju – prema legendi, bio je omiljeni desert cara Franje Josipa, a danas je nezaobilazan dio zimskih i prazničnih trpeza.
Njegova posebnost leži u jednostavnim sastojcima i raskošnom okusu, ali i u načinu pripreme koji traži malo pažnje i puno ljubavi.
Neno nam je otkrio zanimljiv trik za odvajanje žumanjaca i bjelanjaca, zahvaljujući kojem smjesa postaje lagana i prozračna, gotovo pjenasta.

Upravo ta tekstura daje Kaiserschmarrnu njegov prepoznatljiv, mekan zalogaj. Cijeli desert diskretno je začinio s malo ruma, koji mu daje toplinu i prazničnu notu, bez da nadvlada ostale okuse.
Posebna priča je i sos od jabuka, koji je Neno pripremao paralelno – jednostavan, ali bogat, s naglašenom aromom vanilije i prirodnom slatkoćom jabuka. U kombinaciji s lagano karameliziranim komadima palačinke i puterom, ovaj sos podiže desert na potpuno novi nivo.

Kaiserschmarrn ne traži savršenstvo u obliku – naprotiv, njegova čar je u nesavršenim, rukom kidanim komadima koji simboliziraju toplinu doma, dijeljenje i uživanje bez žurbe.

Ako tražite ideju za desert koji će oduševiti ukućane i goste, a pritom unijeti dašak elegancije i nostalgije u vaš dom, ovaj recept je pravi izbor.

U nastavku vam donosimo recept za Kaiserschmarrn koji je Neno, po prvi put, specijalno pripremao za portal Žene.ba, otkrivajući nam svoje male kuharske trikove.
Sigurni smo da će vas ovaj slatkiš osvojiti već pri prvom zalogaju i postati dio vaše praznične sofre.
(Vijesti.ba)