18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

06.02.2020 / 12:10 Regija - Jadranka Joksimović

Srbija nije obavezna da nastavi integracije prema novoj metodologiji

Srbija nije obavezna da nastavi integracije prema novoj metodologiji
Jadranka Joksimović / Vijesti.ba
Srbija nije obavezna da eurointegracije nastavi prema novoj metodologiji procesa pristupanja EU, rekla je ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

"Prijedlog Srbiji jeste da mi ne moramo i nismo obuhvaćeni ovom metodologijom, osim ako dobrovoljno i na sopstvenu procjenu njoj pristupimo", istakla je Joksimovićeva.

Ona je navela da je ova metodologija napravljena zbog Sjeverne Makedonije i Albanije, budući da te zemlje nisu dobile zeleno svjetlo za početak pregovora, te da nije Srbija razlog promjene.

Joksimovićeva je za RTS rekla da je važan segment nove metodologije "napredni ekonomski plan", koji bi trebalo da bude predstavljen prije samita u Zagrebu i dodala da će Srbija na osnovu njega analizirati da li će mijenjati metodologiju.

Prema njenim riječima, predstoji period dogovora među državama članicama da li će ovaj prijedlog biti u potpunosti prihvaćen ili će biti izmjena.

Ona je rekla da je suspenzivni dio, koji govori o sistemu nagrade i kazne, prilično razrađen, ali da drugi dio koji se odnosi na finansijske podsticaje, odnosno napredni ekonomski plan za Balakan, nije još predstavljen.

"Kada budemo imali i njega na stolu onda mislim da možemo ozbiljno da pristupimo analizi", rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da je Srbiji i Crnoj Gori rečeno da nije u redu mijenjati u potpunosti pravila igre dok proces pregovora traje.

Prema njenim riječima, ovo nije metodologija koja nudi nikakve prečice.

"Nema prečica, ali mi ih nismo ni tražili", rekla je Joksimovićeva i napomenula da je Srbija, koja je otvorila 18 od 35 poglavlja pregovora sa EU po striktnoj i rigidnoj metodologiji, pokazala da ima kapacitet za reformu i integracije, što nemaju svi.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je juče da je Kolegijum komesara EU usvojio novu metodologiju procesa pristupanja, čija je svrha da ponovo bude uspostavljena vjerodostojna perspektiva članstva Balkana u Uniji.

Varhelji danas boravi u posjeti Srbiji, tokom koje će biti potpisan godišnji sporazum sa IPA fondom, čime će Srbiji biti dodijeljeno bespovratnih 200 miliona eura, na koje ima pravo kao zemlja koja pregovara sa EU.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo