25°C
Mostar 27°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

24.03.2020 / 12:31 KORONAVIRUS - Milićević i Mandić

Vlada nabavlja sve što je hitno, od 400 testiranih 45 zaraženo

Vlada nabavlja sve što je hitno, od 400 testiranih 45 zaraženo
Foto: Vijesti.ba
Javnosti u Federaciji BiH danas se na konferenciji za novinare obratila komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Kriznom štabu na čijem je čelu, kako je kazala, javljaju se brojne međunarodne organizacije, ambasade i privredni subjekti, nudeći svoju pomoć u obliku donacija i nabavke potrebne opreme.

- U ovom trenutku Vlada se opredijelila da to bude vrlo kontrolirano prikupljanje, odnosno distribuiranje zdravstvene opreme i zaštite na cijelom prostoru FBiH - rekla je na početku svog obraćanja Milićević.

U tom smislu, kako je navela, jučer je definirano da je ZZJZ FBiH institucija koja ima svu svoju logistiku i potreban kadar i stručnost da sagleda koja je to prioritetna oprema na prostoru FBiH potrebna i zdravstvenim ustanovama i određenim inspekcijskim organima, a koja je oprema prioritetna za nabavku.

- Nakon takve jedne liste, mi ćemo odgovoriti svim tim upitima, odluke će donositi FUCZ, odnosno Štab CZ i sve te odluke će potvrđivati Vlada FBiH. Na taj način želimo da uvedemo jedan brzi kontrolni mehanizam za utrošak ovih sredstava – kazala je ona.

Naglašava da na posebnom podračunu u FBiH postoje sredstva koja su prikupljana po Zakonu o zaštiti i spašavanju, i "nijedna marka od tih sredstava nije nenamjenski potrošena".

- I u ovom tretnutku to je garancija da će se nabaviti sve ono što je interventno i što je hitno - poručila je Milićević.

Federalni štab CZ radi stalnu analizu svih aktivnosti i problema implementacije pojedinih zapovijedi koje su do sada izdate.

-  Razmatra se i mogućnost otvaranja posebnih računa u Vladi FBiH za namjensko prikupljanje sredstava i budžetskih korisnika i vanbudžetskih korisnika, znači pravnih i fizičkih osoba, koji će služiti kao osnova za formiranje određenih interventnih fondova - govori Milićević.

Novac ne sprječava nesreće, ali ih, dodaje ministrica, ublažava, te dodaje da novac za interventne aktivnosti postoji u FBiH.

Nakon njenog uvodnog obraćanja, uslijedila su pitanja novinara, a prvo je bilo hoće li biti uvođenja zabrane kretanja 24 sata za građane FBiH i zatvaranja kantona, gradova i naselja?

- U ovom trenutku sve zapovijedi su dovoljno jasne i dovoljne da se ne bi radio brzi prenos ove zarazne bolesti, što znači da potpuno zatvaranje i karanten za 24 sata još nismo razmatrali. To je nešto što bismo mi nakon dobre sveobuhvatne analize sigurno razmatrali, ali o tome nije bilo govora na današnjoj sjednici Štaba CZ - odgovorila je Milićević.

Upitana da li je moguće formirati jedan štab na nivou države, Milićević kaže da Zakon o zaštiti i spašavanju prepoznaje i prikupljanje i raspodjelu sredstava po kantonima, odnosno nižim nivoima vlasti.

- U tom smislu je i odgovornost postavljena i upravljanje tim sredstvima znači i suzbijanje svih tih aktivnosti. Uz jednu dobru koordinaciju to nije problem. Mi smo u vrijeme dok nije proglašeno stanje nesreće imali stalne aktivnosti i stalne podatke o radu štabova CZ po kantonima, na takav način bismo zagovarali i tu koordinaciju na nivou države. Po pravilima postoji koordinacijsko tijelo i mi samo moramo naći brzi način komuniciranja, odnosno usaglašavanja pojedinih spornih pitanja - kazala je Milićević.

Razmatra li Vlada FBiH mogućnost stavljanja gradova i kantona u karantin i kako bi to u praksi izgledalo?

- To su pitanja koja trebaju preporučiti ZZJZ i Krizni štab Ministarstva zdravstva. O svim tim aktivnostima donijet će se sigurno odluke na osnovu preporuka i analiza, da se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura FBiH i BiH - rekla je Milićević.

Lokalni štabovi nemaju dovoljno maski, da li će u narednom periodu biti povećana njihova distribucija?

- Zaštitnu opremu koja postoji potrebno je pravilno distribuirati. Krizni štabovi kantona, odnosno općina tu imaju vodeću ulogu, i taj dio moraju pratiti. Postoji dovoljno zaštitne opreme trenutno u FBiH, i ako je negdje nedostaje, moraju se brzo javiti preko operativnog centra i to će im biti na raspolaganju - rekla je Milićević.

Razmatra li se mogućnost da se odredi jedan ili dva dana u sedmici i tačno određen vremenski period u kojem bi starijima od 65 godina bilo omogućeno da odu po namirnice, u apoteku…?

- I najnovije - da odu po svoju mirovinu. To je problem kojeg smo mi svjesni i sigurno ćemo naći neko održivo rješenje i u okviru korekcije postojeće zapovijedi - dodala je Milićević.



Na području FBiH na koronavirus je testirano ukupno 400 pacijenata, od kojih je 45 pozitivnih, rekao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

- U Mostaru je testirano 16 pacijenata, pozitivno je pet - četiri iz Konjica i jedan iz Širokog Brijega (bila mu u posjeti rodbina iz Njemačke) - kazao je Mandić.

Na KCUS-u u Sarajevu testirano je 19 pacijenata, od kojih je jedan bio pozitivan - bio u kontaktu sa već zaraženim iz Njemačke.

Na UKC Tuzla testirano je osam pacijenata, i svi su bili negativni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo