25°C
Mostar 31°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

25.09.2023 / 16:11 KORONAVIRUS - ZZJZ FBiH

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere
Foto: FENA

Direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić izjavio je kako se situacija s novim sojem koronavirusa pomno prati te da brojevi trenutno nisu zabrinjavajući.

- Brižno pratimo stanje i trenutno zdravstveni sistem u Federaciji nije opterećen u onakvim razmjerima kao što smo imali u vrijeme pandemije - kazao je Skočibušić za Fenu.

Naglasio je kako su kod zaraženih i dalje dominantne blaže kliničke slike.

- Mi smo već odranije, skladno odluci Vlade FBiH, odlučili da ćemo covid-19 pratiti kao i ostale respiratorne bolesti, posebno u razdoblju zime. Sad već pomalo završavamo ljetni period i krećemo u jesen kada će biti veći porast respiratorniih infekcija, tako da su nam ove sadašnje blaže kliničke slike, koje su uglavnom dominantne, na neki način signal da za sada zdravstveni sistem nije opterećen i da možemo nastaviti normalno funkcionisati - naglašava Skočibušić.

Ipak, napominje kako se mora voditi računa o tome da se nedovoljno testira i da u ovom trenutku nemamo baš pravu sliku epidemije.

- Redovne preventivne mjere ostaju na snazi, što znači držanje distance, ukoliko je osoba bolesna treba ostati kući da se liječi, te nošenje maske, posebno skupine preko 65 godine i imunokompromitirani - kazao je Skočibušić.

Govoreći o kliničkoj slici kod novog soja, kazao je kako se radi o blažoj kataralnoj bolesti, s manifestacijom dugotrajnog kašlja, uz blažu temperaturu i iscrpljenost.

- Brojevi su trenutno takvi da nisu zabrinjavajući i ukoliko dođe do većeg porasta i većeg opterećenja zdravstvenog sistema tada ćemo morati razmisliti o drugačijem pristupu pandemiji, no čini mi se da se i Svjetska zdravstvena organizacija, a i sve druge organizacije, za sada uspješno bore s novim sojevima, koji će se stalno mijenjati u budućnosti - kazao je Skočibušić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo