8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.04.2020 / 20:15 KORONAVIRUS - Alemka Markotić

Sarajevo je u ratu imalo stručnjaka kojim se danas ponosi Zagreb

Sarajevo je u ratu imalo stručnjaka kojim se danas ponosi Zagreb
Alemka Markotić / PIXSELL
Direktorica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić trenutno je jedna od najaktivnijih osoba u Hrvatskoj.

Radi se o jednoj od najvećih hrvatskih stručnjaka na području infektologije i kliničke imunologije.

Markotić je rođena u Zagrebu, srednju školu je završila u Zavidovićima u BiH, a fakultet u Sarajevu. Magistrirala je i doktorirala u Zagrebu. U periodu od 1992. do 1994. godine, boravila je i radila u opkoljenom Sarajevu kao ljekar opće prakse te u Caritasovoj ratnoj apoteci i ambulanti. Bila je i asistent na Medicinskom fakultetu.

Markotić je danas gostovala emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u.

Govoreći o iskustvu rata u Sarajevu rekla je da je to vjerovatno i odredilo u životu, usporedivši ratnu situaciju s epidemijom koronavirusa. Na pitanje kako se odlučila za angažman u ratnom Sarajevu Markotić odgovara:

"Dijelom naivno, a dijelom jer nisam htjela da me se tjera s mog. Nažalost, vidjeli smo sve što se događa u Hrvatskoj, međutim u BiH je tada postojala vrlo naivna vjera - neće nas, mi smo multikulturalni. To se pokazali neodrživim i naivnim. Drugo, bila sam liječnik u gradu u kojem sam studirala i radila, pa sam mu bila dužna nešto i dati. Imala sam dvije prilike da napustim Sarajevo na početku rata - odbila sam. Provela sam u Sarajevu period od 1992. do 1994. godine. Napustila sam grad 5. veljače, na dan masakra."

- Rat je bio posebno iskustvo koje je mene odredilo kao osobu na neki drugačiji način i to tako da prihvatam neke teže situacije mnogo lakše od prosječnog čovjeka. Ne bojim se vanrednih situacija, smrti ili ljudi. Mislim da me rat definirao kao osobu. Ne mogu se uporediti rat i današnja situacija. To su različite situacije. Rat je bio direktan, niste vidjeli neprijatelja, ali ste znali na kojoj je strani i da uvijek može pucati na vas, ali ste znali ko to neće raditi. Danas ne znate ko može nositi virus i širiti ga i utoliko je situacija drugačija. U ratu vam je nestajalo sve pred očima, svo materijalno je moglo izgoriti i gorilo je ljudima za dvije-tri minute. Ono što ste imali u svojoj glavi i u svom srcu ste sačuvali, rekla je ona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo