5°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

03.02.2021 / 17:11 BiH - 150.000 do 600.000 eura po projektu

RCF objavio poziv za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja

RCF objavio poziv za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja
Foto: Fena / Vijesti.ba
Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je poziv za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, u iznosu od 150.000 do 600.000 eura po projektu, sa ukupnim fondom od 18,8 miliona eura.

Uvodni događaj na kojem je predstavljen početak ovog velikog regionalnog projekta okupio je predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa i regionalnih organizacija, te javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, kao i privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i firmi.

Cilj Fonda jeste unapređenje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada kroz investiranje u opremu i infrastrukturu odabranih projekata kooperativne/dualne obuke koji se provode u okviru partnerstava između institucija za obrazovanje i obuku i kompanija.

- Regionalni Challenge Fond je inovativni instrument koji je nastao na osnovu potražnje za adekvatno obučenom radnom snagom, u pravom trenutku. Fond predstavlja priliku za kompanije i provajdere stručnog znanja i treninga da se na adekvatan način pripreme za vrijeme koje dolazi nakon pandemije, koji će dalje doprineti stabilizaciji i razvijaju njihovih pojedinačnih biznis modela - rekla je Viktoria Veidt, viša menadžerica u KfW Njemačkoj razvojnoj banci.

Mihajlo Vesović iz Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana istakao je da se razvojem dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama i uvođenjem dualnih studija otvara mogućnost za usklađivanje obrazovnih sistema sa potrebama ekonomije i osigurava neophodan kadar za lokalne kompanije i strane investitore.

Na spomenutom online događaju su pokrenute različite teme, uključujući i "Unapređivanje partnerstava kooperativne obuke između institucija za stručno obrazovanje i obuku i kompanija na zapadnom Balkanu".

Učesnici su razmijenili mišljenja o saradnji između privatnog sektora i sektora za stručno obrazovanje i obuku koja treba da osigura podršku daljem obrazovanju i ekonomskim reformama na zapadnom Balkanu.

Navedeno je također da privatni sektor treba biti više uključen u saradnju sa institucijama za stručno obrazovanje i obuku.

Prema riječima Vesovića, ovaj projekat pokrenut prije pandemije sada dobija još veći značaj zato što će osigurati zapošljavanje radnika u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom Covid-19 i koji će nastaviti da posluju smanjenim kapacitetom.

On je istakao da će privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, kao partner u provođenju ovog projekta, uložiti sve napore i doprinijeti uključivanju kompanija iz sektora koji su od ključne važnosti za razvoj pojedinačnih ekonomija i regiona u cjelini.

Vesović je pozvao kompanije da se povežu sa srednjim školama, visokim strukovnim školama i fakultetima te da se prijave za sredstva i zajednički uspostave centre za obuku koji će učenicima i studentima omogućiti da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima za korištenje u realnom radnom okruženju tokom obuke i kasnije, kad se zaposle.

Panelisti su se složili da programi poput Regionalnog fonda podržavaju podizanje nivoa kvaliteta stručnog obrazovanja, čemu značajno doprinosi i adekvatan zakonodavni okvir.

Kroz podršku RCF-a kompanijama će biti olakšan proces obučavanja učenika, potencijalnih budućih zaposlenih, jer će oni dolaziti u radno okruženje sa prethodno usvojenim bazičnim tehničkim vještinama koje će sticati zahvaljujući savremenoj opremi i alatima u svojim školama.

Podršku RCF-a kompanije mogu iskoristiti i za dodatnu obuku svojih zaposlenih.

Poziv je objavljen na sajtu VIDEO i traje od 1. februara do 30. aprila 2021. godine.

Prijave važe za konzorcije iz ekonomija zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije.

Regionalni Challenge Fond je novi program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja zapadnog Balkana.

Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona, saopćeno je iz RCF-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo