15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

30.04.2021 / 08:11 Regija - Napad na suverenitet

Kurti: Cilj Srbije je bosnizacija Kosova

Kurti: Cilj Srbije je bosnizacija Kosova
Albin Kurti / Vijesti.ba
Premijer Kosova, Albin Kurti, rekao je da ne vjeruje da "non-paperi" koji od nedavno kruže, potiču iz evropskih prijestolnica ili iz SAD-a, nego da dolaze iz Beograda ili čak Rusije, koja namjerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO.

- Ne vjerujem da su autori ovih "ne-dokumenata" zapadne prijestolnice, sigurno ne SAD, ali ni evropske prijestolnice. Vjerujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa sejveroistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubjedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno - rekao je Kurti.

Prema riječima Kurtija namjera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja u njemu.

- Ahtisarijev plan je na udaru, namjera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja koja su bila unutra. Formula uspjeha, koja je također moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa. Ahtisarijev plan je dijete internacionalaca, internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo - izjavio je premijer Kosova, prenosi beogradski Danas.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo