6°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

04.05.2021 / 13:46 KORONAVIRUS - Sastanak sa premijerima

WHO: BiH uradila sve za nabavku vakcina, problem globalna nestašica

WHO: BiH uradila sve za nabavku vakcina, problem globalna nestašica
Foto: FENA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković sastali su se danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Delegaciju WHO-a predvodio je direktor Regionalne kancelarije za Evropu Hans Kluge, a sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i ministri zdravlja/zdravstva RS-a i FBiH, Alen Šeranić i Vjekoslav Mandić.

Tegeltija: Intenzivna saradnja sa WHO

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka, Tegeltija je rekao da zdravstveni radnici u BiH imaju vrlo intenzivnu saradnju sa WHO, koja traje već 20 godina.

Podsjeća da je prvi memorandum o saradnji WHO i BiH potpisan 2008. godine, a da će danas biti potpisan novi, dvogodišnji.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je o saradnji BiH i WHO, ali je fokus razgovora bio na pandemiji koronavirusa i na tome kako nakon nje treba da izgleda zdravstveni sektor.

- Zahvalni smo WHO na svim informacijama koje nam je pružila. Jako nam je važan proces vakcinacije građana BiH, jer se pokazalo da se sad nalazimo u trci između vakcinacije i pojave novih sojeva virusa - rekao je Tegeltija.

Kaže da je WHO zagovarala i promovisala sistem nabavke vakcina putem COVAX mehanizma, koji nažalost ide sporije od očekivanog. Tegeltija podsjeća da su najavljene značajnije isporuke vakcina za drugi kvartal ove godine.

- Upoznati smo sa činjenicom da će u portfolio COVAX-a, u kojem su do sada bile samo one vakcine koje su odobrene od Evropske agencije za lijekove, biti uključena i američka Moderna, a očekujemo da se brzo u tom portfoliju pojave i vakcine kineskih proizvođača - govori Tegeltija.

Ocijenio je to veoma važnim jer će na taj način biti omogućena veća količina vakcina koje će se moći distribuirati svim zemljama koje se nalaze u sistemu COVAX-a.

- Mi smo do sada, od milion i 230 hiljada doza vakcina, koje smo platili, dobili tek 50.000 doza. U idućoj sedmici doći će još 100.000, što je ukupno manje od 10 posto planiranih nabavki kroz sistem COVAX-a - rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri upoznati su o tome kako bi trebao da se razvija zdravstveni sektor u BiH poslije pandemije, kao i o svim potrebnim reformama.

- Saradnja WHO i BiH bit će nastavljena, očekujući da sva njihova znanja budu prenesena u BiH, a naravno i jedan dio investicija u zdravstveni sektor BiH - dodaje Tegeltija.

Kluge: Pohvale vlastima u BiH

Direktor Regionalne kancelarije WHO za Evropu Hans Kluge na početku svog obraćanja izjavio je saučešće svim onima koji su izgubili članove porodice zbog koronavirusa.

- Želim da izrazim svoju zahvalnost i divljenje svim zdravstvenim i socijalnim radnicima, svima onima koji su bili na tzv. prvoj liniji odbrane protiv korone - naglasio je Kluge.

Pohvalio je svoje domaćine i zdravstvene vlasti u BiH na njihovoj koordinaciji i borbi protiv korone.

- Zapadni Balkan je geopolitički prioritet, kako za mene, tako i za agenciju UN-a koju predstavljam. WHO želi da sarađuje, kako sa Predsjedništvom, tako i sa Vijećem ministara i ostalim vlastima da bi se zdravlje stavilo u vrh političkih prioriteta - ističe Kluge.

Zahvalio je Tegeltiji, Novaliću i Viškoviću, kao i zdravstvenim vlastima na njihovoj posvećenosti po pitanju Mape puta iz oblasti zdravlja za period 2021-2025.

- Ova Mapa puta u iduće četiri godine će se fokusirati na prioritete i viziju onoga što zdravstveni sistem treba da predstavlja - pojašnjava Kluge, prenose Vijesti.ba.

Potcrtava da će WHO i dalje zagovarati što jaču distribuciju vakcina, te dodaje da će u razgovorima s predsjednicima država naglašavati važnost podjele vakcina sa svim državama paneuropske regije.

- Globalno smo vidjeli da je početak vakcinacije bio relativno spor. Moramo shvatiti da ovo nije rutinska imunizacija, već imunizacija koja se bori protiv globalne pandemije. Obično treba 5-10 godina da bi se razvila sigurna vakcina, tako da je zaista historijska činjenica da je unutar jedne godine razvijeno pet sigurnih i efektivnih vakcina - poručuje Kluge.

Globalna nestašica vakcina

Još je jednom naglasio da su se vlasti u BiH zaista potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije. No, postoji globalna nestašica.

- WHO sada zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja vakcina ojača, da se poveća broj vakcina i omogući transfer tehnologije. Jedini način da izađemo iz pandemije je solidarnost - smatra Kluge.

Kaže da je oprezni optimist, te da vidi svjetlo na kraju tunela.

- U BiH trenutno vidimo da se šestu uzastopnu sedmicu broj slučajeva smanjuje. Ali još moramo biti vrlo oprezni i pridržavati se mjera. Ukoliko imate masovna okupljanja, ukoliko se mjere naglo dignu, problem se vrlo vrati. Zaista želim da se zahvalim ljudima ove prelijepe zemlje na njihovom strpljenju i otpornosti. Skoro smo stigli. WHO će i dalje biti na vašoj strani - poručuje Kluge.

Gudeljević: Izvrsna saradnja sa WHO

Ministrica Gudeljević zahvalila je WHO-u, posebno Uredu u Sarajevu, s kojim je Ministarstvo civilnih poslova BiH imalo izvrsnu saradnju.

- Bez njihove potpore bi početne aktivnosti pristupu rješavanja problema koronavirusa bile mnogo teže. Ovako su nam oni uvijek davali određene smjernice u našem radu i dijelili nam neophodne savjete. Nadam se da će se ova saradnja i dalje nastaviti - poručila je Gudeljević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo