8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.01.2022 / 10:42 Politika - Američki izaslanik

Palmer: Tri bitne stvari za izlazak BiH iz krize

Palmer: Tri bitne stvari za izlazak BiH iz krize
Foto: FENA

Viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer naglasio je danas da je za jačanje institucionalnog okvira Bosne i Hercegovine ključna izborna reforma.

On je nakon susreta s članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem je učestvovala i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, novinarima kazao da su jake državne institucije važne da bi BiH izašla iz trenutne političke krize.

- Ne radi se o nekom sekundarnom ili pomoćnom sredstvu ako se radi na tome da se postigne sporazum u vezi sa izbornom reformom i ograničenim ciljanim promjenama Ustava BiH. To nije sekundarna stvar ili pomoćno sredstvo to je ključno - podvukao je Palmer, dodajući da izborna reforma neće riješiti blokadu institucija, ali može pomoći da se stvari stabiliziraju.

Iznio je nekoliko ciljeva tog procesa među kojima je prvi osigurati integritet izbornog procesa odnosno da se svaki glas čuje i bude prebrojan, a posebno je važno da građani BiH jasno znaju da je to tačno urađeno.

Kao drugo, važno je da postoji mogućnost za sve građane BiH da se kandidiraju i učestvuju u izborima te budu birani na sve pozicije i one najviše u državi, a to podržava perspektivu BiH u vezi s Evropskom unijom i u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je da BiH čine dva entiteta i Brčko Distrikt te tri konstitutivna naroda.

Također, od velike je važnosti da institucije u Federaciji BiH budu jake i funkcionalne, a ono što je Palmer još kazao je da Federacija BiH i njene institucije trebaju biti u ravnoteži s drugim bh. entitetom Republika Srpska što bi onda omogućilo funkcionalni dejtonski sistem.

Iako Palmer nije precizirao da li će reforma izbornog sistema podrazumijevati i restruktuiranje Doma naroda Federalnog parlamenta koja je ključna za neke od političkih lidera, izrazio je nadu da će tokom narednih dana postići dogovor oko cijelog paketa izmjena za dobrobit građana.

- U institucionalnom okviru važno je da se odražavaju prava građana koja će prema Ustavu biti ispoštovana. Sve je to moguće postići iako nije lako, a malo je vremena ostalo da se postigne dogovor imajući u vidu da su izbori planirani za jesen, a izborne promjene moraju biti usvojene najmanje šest mjeseci prije toga - zaključio je Palmer.

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Tokom posjete planirano je da se međunarodni dužnosti još sastanu s članovima Interresorne radne grupe, predstavnicima civilnog društva, kao i s liderima političkih stranaka u BiH, a pregovori bi trebali nakon današnjih u Sarajevu biti nastavljeni u Neumu u narednim danima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo