8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

03.03.2022 / 09:51 Komentari - Društvene mreže

Esad Bajtal: Ovo je Dodikova gubitnička 1943.

Esad Bajtal: Ovo je Dodikova gubitnička 1943.
Foto: Vijesti.ba

Profesor i analitičar Esad Bajtal osvrnuo se na dešavanja u Ukrajini i refleksije na BiH, odnosno poziciju političkih aktera, prije svih Milorada Dodika. 

- Ovdašnjem političkom siledžiji, i njegovom siledžijstvu, tlo izmiče ispod nogu. Nezaustavljivo klizi. Dodik je danas u krajnje nezavidnoj situaciji. Ovo je njegova gubitnička 1943. Ni Čoviću nije baš veselo, napisao je Bajtal. 

Dodaje da se krvavom ruskom agresijom na državu, djecu i žene Ukrajine svijet se preko noći promijenio. 

- Orban i Mađarska okrenuli ćurak. Milanović, svojom voljom ili ne, potpuno obrnuo svoju priču o BiH. Srbija nevoljno osudila agresiju na Ukrajinu. Vučić doslovno cvili, kuka, pravda se. Shvatio, konačno, koliko je sati. Cijeli demokratski svijet na jednoj - siledžijska, putinovska Rusija na drugoj strani, napisao je Bajtal i dodao:

- Dodik potpuno zbunjen i vidno sluđen. 

U bezizlazu, krajnje nervozan, prgav, napušta sjednicu Predsjedništva.

Skupio novinare i po običaju širi očigledne neistine. Izmišlja.  Koprca se u vlastitim kučinama. Telefonira Lavrovu, tražeći sebi spasa. A ovaj ga gura u avanturu mogućih incidenata i snova o neredima kojim bi se, eventualno, održao u sedlu.

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

- Njemu, Lavrovu i Putinu.I nikom više. Ni Rusima, ni Srbima. Normalan svijet i normalni ljudi žele mir.  Samo to. I ništa više, napisao je Bajtal. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo