-2°C
Mostar 5°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 3°C

04.04.2022 / 21:32 Regija - Jasna poruka

Socijaldemokrati iz EU: Vučić da napravi proevropski izbor

Socijaldemokrati iz EU: Vučić da napravi proevropski izbor
Foto: Aleksandar Vučić / Instagram
Evropski socijaldemokrati (SD), koji predstavljaju drugu po većini političku grupaciju u Evropskom parlamentu (EP), poručili su da je sada vrijeme da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konačno napravi jasan proevropski izbor, vrati demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvati reformu procesa proširenja.

U saopštenju koje je izdala ova politička grupacija navodi se da Srbija mora da se što prije uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije poslije Putinovog rata u Ukrajini.

"U suprotnom, to će imati posljedice po njenu EU perspektivu”, navodi se u saopštenju SD-a.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odnijela je pobjedu na izborima održanim 3. aprila, dok je aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić osigurao drugi mandat na toj funkciji.

Nevladine organizacije koje su bile posmatrači na izborima ukazale su na niz neregularnosti tokom izbornog procesa, što je u svom prvom obraćanju nakon proglašenja preliminarnih rezultata demantovao lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Šef posmatračke misije EP-a, socijaldemokrata Thijs Reuten rekao je da ne može dati nijednu pozitivnu ocjenu za izborni proces u Srbiji, osim učešća opozicije.

- Nažalost, osim većeg odziva birača, ne možemo dodati ništa pozitivnije, jer je uprkos kasnijim zakonskim promjenama i različitim političkim opcijama na izborima u potpunosti dominirala vladajuća partija.

SNS i njeni saveznici vršili su pritisak na birače, zloupotrebljavali medijsku scenu i ponovo potvrdili naše razočaranje dešavanjima u Srbiji - izjavio je Reuten u saopštenju, naglasivši da "povrh svega, u narednom sazivu Skupštine bit ć́e ekstremno desnih partija".

Evropski zastupnik Thijs je ocijenio da u krhkim demokratijama ne bi trebalo da bude normalna praksa istovremeno organizovanje tri različita izbora, "jer su slabi izborni uslovi osnova za zloupotrebu sistema od strane vlasti".

Reuten je naveo i da je dokaz tome sinoćno gašenje Centralne izborne komisije, bez objavljivanja preliminarnih rezultata, ni izlaznosti birača, te proglašenje pobjede od predsjednika Vučića.

Njegov partijski kolega, evropski zastupnik Tonino Picula je mišljenja da će Vučić i njegova Srpska napredna stranka povezana s evropskim narodnjacima, "nastaviti da se ruga demokratiji".

- Ovi izbori su ponovo pokazali Vučićevo potpuno nepoštovanje pravednosti izbornog procesa na račun srpskog naroda. Nakon odbijanja Srbije da ispuni svoje obaveze kao kandidata za članstvo u EU uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić sada dodaje uvredu povredi - poručio je Picula.

Ističe da Srbija treba da napravi vrlo jasan izbor za Uniju ili se suoči s ozbiljnim posljedicama.

- Naš stav se nije promijenio: Vijeće ne bi trebalo da otvara nikakva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom sve dok Vučićeva vlada ne napravi ovaj izbor, preokrene svoje namjerno rušenje vladavine prava i sankcioniše Rusiju - poručio je Picula.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo