8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.05.2022 / 17:46 Zanimljivosti - Event Horizon Telescope Collaboration

Snimljena crna rupa u centru naše galaksije

Snimljena crna rupa u centru naše galaksije
Foto: Agencije

Event Horizon Telescope Collaboration objavio je crnu rupu u centru naše galaksije Mliječni put.

Crna rupa Mliječnog puta se zove Strelac A* i nalazi se blizu granice sazviježđa Strijelca i Škorpije. Četiri miliona puta je masivnija od našeg Sunca.

Fotografiju je napravilo osam sinhronizovanih radio-teleskopa širom svijeta.

Opisujući sliku iz Evropske južne opservatorije (ESO) naveli su da “iako ne možemo da vidimo samu crnu rupu, jer je potpuno tamna, užareni gas oko nje otkriva o čemu se radi: to je tamno centralno područje – nazvano ‘sijenka’ – okruženo svijetlom prstenastom strukturom. Ugao iz koga je fotografija nastala hvata svijetlost savijenu moćnom gravitacijom crne rupe, koja je četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca“.

“Slika je dugo očekivani pogled na masivni objekat koji se nalazi u samom centru naše galaksije. Naučnici su ranije vidjeli zvijezde kako kruže oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u centru Mliječnog puta. Ovo snažno sugeriše da je ovaj objekat – poznat kao Strijelac (Saggitarius) A* zaista crna rupa, a danas objavljena slika pruža prvi direktni vizuelni dokaz o tome”, stoji u saopštenju ESO.

Procjenjuje se da je crna rupa udaljena oko 27.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Crne rupe su oblasti u svemiru u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svjetlost ne može da pobjegne njenom nemilosrdnom privlačenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo