8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.05.2022 / 11:22 Rat u Ukrajini - Poruka iz Kremlja

Infrastruktura NATO-a ključ za odgovor na pridruživanje Švedske i Finske

Infrastruktura NATO-a ključ za odgovor na pridruživanje Švedske i Finske
Foto: Ilustracija
S obzirom na to da su Finska i Švedska spremne da podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u, Rusija je rekla da će njen odgovor ovisiti o vrsti vojne infrastrukture NATO-a koja će se nalaziti na teritoriji tih zemalja.

Kremlj: Adekvatne mjere odgovora

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je danas novinarima u Moskvi da bi pristupanje Finske i Švedske NATO-u zahtijevalo stratešku promjenu, te da će Kremlj poduzeti "adekvatne mjere odgovora" ako se nuklearne snage NATO-a pomjere bliže ruskim granicama.

Gruško je dodao da Rusija nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj, u kojima je podrška ulasku u NATO u tradicionalno neutralnim zemljama porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Rusija je navela ambicije Ukrajine da se pridruži NATO-u kao ključni razlog za pokretanje rata.

Finski predsjednik Sauli Niinisto ove sedmice je podržao pridruživanje NATO-u "bez odlaganja", rekavši da će to ojačati sigurnost u zemlji, koja dijeli granicu s Rusijom od 1.300 kilometara.

Očekuje se da će vladajuća Socijaldemokratska partija u zemlji danas objaviti svoju podršku pridruživanju NATO-u, što je korak koji će utrti put za podnošenje zahtjeva za članstvo u narednim danima.

Švedska vlada je također iznijela planove da se Švedska obaveže na podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u i očekuje se da će uskoro objaviti odluku.

Biden podržao kandidature Švedske i Finske

Američki predsjednik Joe Biden održao je jučer zajednički razgovor s finskim predsjednikom Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u kojem je naglasio "blisku sigurnosnu i odbrambenu saradnju" i podržao očekivane kandidature dviju nordijskih država za NATO.

- Predsjednik Biden je naglasio svoju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pravu Finske i Švedske da odlučuju o svojoj budućnosti, vanjskoj politici i sigurnosnim aranžmanima - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u Berlinu, počevši od danas na dvodnevnim razgovorima koji će uključivati potencijalno članstvo Finske i Švedske.

Očekuje se da će na sastanku sudjelovati švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, a bit će prisutan i američki državni sekretar Antony Blinken.

Mnoge članice Alijanse već su izrazile podršku prijavama za članstvo iz Švedske i Finske.

Protivljenje Erdogana

Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer rekao da nema "pozitivno mišljenje" o članstvu nordijskih zemalja, a posebno Švedske koja ima snažnu tursku imigrantsku zajednicu, navodeći da skriva ekstremističke kurdske skupine, kao i pristaše Fethullaha Gulena, propovjednika sa sjedištem u SAD-u, traženog u Turskoj zbog neuspjelog državnog udara 2016. godine.

Opozicija je potakla sugestije da bi Turska mogla staviti veto na zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, za čije bi odobrenje bila potrebna jednoglasna podrška 30 država članica Alijanse.

Nekoliko sati nakon Erdoganovog komentara, Bijela kuća i Pentagon rekli su da "rade na razjašnjavanju stava Turske" u vezi sa Švedskom i Finskom, ističući da se položaj Ankare u NATO-u neće promijeniti kao rezultat njenog stava.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo