8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.06.2022 / 08:52 Kultura - Deveteo izdanje festivala

Završen 'Festival glumaca BiH' u Konjicu

Završen 'Festival glumaca BiH' u Konjicu
Foto: Fena

Muhamed Hadžović proglašen je najboljim glumcem na devetom izdanju Festivala glumca BiH za ulogu u predstavi "Schindlerov lift", Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Hadžović, koji je nagrađen i maskom konjičkih drvorezbara, kazao je kako je svakom glumcu najvažnija nagrada publike.  

- (…) To je nešto što glumac jako cijeni i na takav način se vezuje i za grad i za tu publiku, tako da je ovo jedna neraskidiva veza sada mene i Konjica. Jako mi je drago zbog toga i jako sam ponosan. Imam nagrada, ali je ovo nešto posebno... Prosuli smo bisere, kako smo najbolje mogli u tom trenutku – ustvrdio je.  

Najbolja glumica Festivala je Maja Izetbegović koja je nagrađena za ulogu Dušice, također u predstavi "Schindlerov lift".

U video poruci Izetbegović je zahvalila na nagradi te čestitala organizatorima na još jednom uspješno završenom festivalu.  

- Htjela bih izraziti svoje zadovoljstvo, veliku sreću što sam dobila nagradu i da se zahvalim 'Kamernom teatru 55', autorskom timu predstave 'Schindlerov lift' i naravno predivnom ansamblu predstave i svojim partnerima – kazala je Izetbegović.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike dodijeljena je Ansamblu u koprodukcijskom projektu: Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, u predstavi "Identitluk".

Nadalje, nagradu za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa dobila je Darja Rizova za ulogu "Maše", u predstavi "Nema da bide kraj na svetov-Neće biti smak svijeta", dok je nagradom za najboljeg glumca u istoj kategoriji nagrađen Pero Juričić za ulogu Pero Babić u predstavi "Ne daj se Njofra", Kazališta "Lectirum" Zagreb. 

Laureati nagrada za najbolju glumicu i glumca u kategoriji mladih su Sara Seksan za ulogu "Majka hrabrost", u predstavi "Majka Hrabrost i njena djeca", Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Pavle Novaković za ulogu "Narednik" i "Kuhar"  u istoj predstavi.

Prema riječima voditeljice ceremonije zatvaranja Ene Osmanović, deveta festivalska sezona "Festivala Glumca BiH" u Konjicu opravdala je očekivanja i domaće publike i brojnih gostiju.

Od 8. svibnja do 15. lipnja Konjic je bio "Grad teatra", grad koji je otvorio svoja vrata za devet teatarskih ostvarenja u glavnom programu.

Na ceremoniji zatvaranja u otvorenom amfiteatru Narodnog univerziteta Konjic- Ljetnom kinu, publika je uživala u jedinstvenom koncertnom programu Lamije Badžak u pratnji profesionalnog instrumentalnog sastava u kojem su sudjelovali: Vanja Alikadić, Fadil Buturović, Zlatan Begić, Adnan Tinjak i Borjan Milošević.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo